Almanya: ELEFAND gizli haberleşme yolu değil

Almanya: ELEFAND gizli haberleşme yolu değil

Tutuklanan insan hakları aktivistleri arasında yer alan Alman Peter Steudtner’in ifadesinde geçen, ELEFAND programı ile ilgili Almanya'dan açıklama geldi: Gizli haberleşme programı değil, kamuya açık güvenlik önlemi.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve ‘teröre yardım etmek’le suçlanan Alman aktivist Peter Steudtner’in ifadesinde yer alan ‘ELEFAND’ programı ‘gizli bir haberleşme yolu mu’ sorusunu gündeme getirirken Almanya Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

Bakanlık, kamuya açık bu programın olağanüstü durumlarda Alman vatandaşlarına kolay ulaşım sağlamak amacı taşıdığını belirtti. Basında yer alan savcılık ifadesine göre Steudtner şöyle dedi, “Bizde kullanılan ELEFAND program sayesinde otomatik olarak yurttan çıkışımız konsolosluk tarafından takip edilebiliyor. Bu program ziyaret ettiğimiz ülkelerde başımıza olumsuz bir durum gelirse temsilciliğin ilgilenebilmesi ve aileme haber verilmesi için dizayn edilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Söz konusu formda, Türkiye’de ziyaret edeceğim yerler ve iletişim bilgilerim bulunmaktadır. Bu sebeple benim gizli olarak toplantıya katılmam söz konusu dahi değildir.’’

ALMANYA’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Steudtner’in bu ifadesinin ardından ‘Alman temsilciliklerinin gizli bir haberleşme programı mı var?’ sorusu gündeme getirildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise dün bu programla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kriz Önlem Listesi ELEFAND, halka veya bir bölümüne zarar verecek afet, savaş, iç karışıklık veya benzeri olaylarda gerekli konsolosluk önlemlerini güvence altına alıyor. Kriz Önlem Listesi elektronik form olarak, Yurtdışındaki Almanların Elektronik Kaydı (ELEFAND) adıyla yapılıyor ve online kayıt imkânı sağlıyor. Bu Alman vatandaşları ve çifte vatandaşlar için de geçerli. Bu kayıt sistemi tüm ülkeler için tavsiye ediliyor ve isteğe bağlı.”

Bakanlığın programla ilgili sayfasında ise şu bilgi yer alıyor: “Konsolosluk Yasası’nın 6’ncı maddesi Almanya’nın yurtdışı temsilciliklerine krizlere karşı önlem alınması amacıyla Almanların ve aile fertlerinin listesini tutmasını öngörüyor. Yurtdışında yaşayan veya yurtdışına seyahat edecek Alman vatandaşları Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasındaki bu formu dolduruyor. Kişi forma kimlik bilgilerini, hangi ülkeyi, hangi kentleri, ne zaman gezeceği, ne kadar kalacağı, kendisine refakat eden kişiler ve Almanya’da bağlantıda olduğu kişiler hakkında bilgileri giriyor.”

(Kaynak: Hürriyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.