Albayrak: Yeni bir ekonomik başarı hikâyesi yazıyoruz

Albayrak: Yeni bir ekonomik başarı hikâyesi yazıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nın kısa sürede başarıya ulaştığını öne sürdü. Ekonomideki dalgalanmaların durduğunu savunan Albayrak "Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikâyesi yazmaya başlamıştır" dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Çin Sanayi Ekonomileri Federasyonu (CFIE) işbirliğinde düzenlenen Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği (BRICA) Zirvesi, İstanbul’da başladı. İki gün sürecek zirveye, Türkiye ve Çin’in yanı sıra farklı kıtalardan iş dünyası, akademi ve sivil toplumun önde gelen temsilcileri katılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak zirvede yaptığı konuşmada “Kuşak ve yol gelişimi bize ulaşım alt yapısını adım adım iyileştirme imkânı veriyor. Türkiye’de kuşak ve yol girişimini destekledik” dedi

Albayrak’ın açıklamaları özetle şöyle:

TİCARETTE KORUMACILIĞA KARŞI ÇIKTIK: Bugün çok kutuplu bir küresel ekonomik sistem görüyoruz. Kuşak ve yol gelişimi bize ulaşım altyapımızı adım adım iyileştirme imkanı veriyor. Türkiye’de kuşak ve yol girişimini destekledik. 2008 küresel ve finansal krizden bu yana 10 yıl geçti. Önemli adımlar atıldı. 2011’den bu yana küresel ekonomi yavaş yavaş toparlandı. Para ve maliye politikaların beraberinde getirdiği kimi etkiler bugün hâlâ etkisini sürdürüyor. Adil, serbest ve çok taraflı kurallara dayalı bir ticaret sisteminin tüm dünya ekonomilerinin çıkarına olduğunu ifade ediyoruz. Türkiye olarak ticarette korumacılığa karşı çıktık. Türkiye’de küresel finansal kriz sonrası dönemde yıllık ortalama yüzde 7’ye yakın bir büyüme gösterdi. Başka ülkeler gibi yoğun kamu maliyesi tedbirlerine Türkiye başvurmadı.

BANKACILIĞI RİSKLERE KARŞI DAHA DAYANIKLI HALE GETİRECEĞİZ: Son 5 yılda yaşananlara rağmen Türkiye daha güçlü çıktı. Önümüzdeki günlerde Türkiye olarak bu temelleri daha güçlendireceğiz sağlamlaştıracağız. Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını muhafaza edeceğiz, risklere karşı daha dayanıklı hale getireceğiz. Yeni ekonomi programımızı karşılaştığımız zorlukların farkında olarak ülkemizi güçlü yönlerin üzerine inşa ettik. Ağırlıklı yurt içi ve yurt dışı piyasalarımız çok olumlu rteaksiyon gösterdi. Türkiyenin risk priminde önemli bir düşüş gösterdi.

EKONOMİDE DALGALANMALAR DURDU: Yeni ekonomi programımızı, karşılaştığımız zorlukların farkında olarak ülkemizin güçlü yönleri üzerine inşa ettik. Ağırlıklı yurt içi ve yurt dışı piyasalarımız çok olumlu reaksiyon gösterdi. Türkiye’nin risk priminde önemli bir düşüş gösterdi. Hazinenin iç borçlanma faizleri yüzde olarak baktığımızda 230 baz puanın üzerinde bir gerileme ortaya koydu. Amerikan doları cinsinden getiriler ciddi pozitif ayrışma gösterdi. Türk Lirası, Amerikan Doları karşısında yüzde 21 değer kazandı. Özetle Türkiye ekonomisinde yaşanan tüm dalgalanma durdu ve sağlam adımlarla yoluna devam etmeye başladı. Panik havasına izin vermedik. Adım adım rasyonel politikalarla güçlü güven veren söylem ve duruşumuzla süreci çok güçlü ve iyi şekilde yürüterek geride bıraktık.

TAHVİLLERE 3 KATI TALEP : Türkiye’nin kaynak sorunu yok. Dalgalanmanın ve belirsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde Türk tahvillerine gelen 3 katı talep, doğru politikaların başarısıdır. Doğru yoldayız, durmayacağız, gevşemeyeceğiz. Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceğiz. Zayıflıklarımızı güçlendirecek adımları aynı motivasyonla devam edeceğiz. Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikâyesi yazmaya başlamıştır.

BRICA NEDİR?

Çin hükümetinin 2013 yılında açıkladığı Kuşak ve Yol girişiminin iş dünyası ayağı olarak nitelendirilen BRICA (Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği), İpek Yolu üzerindeki ülkeler arasındaki ortaklıkları artırmak amacıyla CFIE tarafından 2016’da Pekin’de kurulan çok taraflı bir işbirliği mekanizmasıdır. 29 ülke ve bölgeden 31 iş dünyası kuruluşunun üyesi olduğu BRICA’da TÜSİAD da kurucu üye konumunda.

2017’de Mısır’ın başkenti Kahire’de 20 ülkeden 500’ün üzerinde önde gelen hükümet ve iş dünyası temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk BRICA Zirvesi’nin ardından ikincisi TÜSİAD ev sahipliğinde Türkiye’de gerçekleştiriliyor.

HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?

Kuşak ve Yol Girişimi, Türkiye’de ve BRICA ülkelerinde İş ve Yatırım Ortamı, Dijital Kuşak ve Yol Girişimi, Doğrudan Yatırımlar, E-ticaret, Start-up, Bankacılık ve Finans, Enerji ve Altyapı, Ulaştırma ve Lojistik, EPC (Mühendislik, Tedarik, Kurulum), Çevre Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik, Akıllı Şehirler, Anlaşmazlıkların Halli, Turizm ve Kültür, Düşünce Kuruluşları.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik BRICA zirvesiyle ilgili şu açıklamada bulundu: “Kuşak ve Yol Girişimi’nin iş dünyası yansıması olan BRICA’nın TÜSİAD olarak kurucu üyesi olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu seneki BRICA Zirvesi’ni, TÜSİAD’ın evsahipliğinde İstanbul’da düzenlemenin heyecanı içindeyiz. Pek çok farklı kıtadan üst düzey kamu ve özel sektör katılımı hedeflediğimiz uluslararası nitelikteki bu etkinliğimizin, çok geniş bir coğrafyada ülkeler arasındaki ikili ve çok taraflı ilişkilerin ve ortaklıkların gelişmesine katkı vereceğine inanıyoruz. Tüm katılımcıları Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki bu fırsatları beraber keşfetmeye davet ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.