Albayrak: Dünyaya örnek olacak noktadayız

Albayrak: Dünyaya örnek olacak noktadayız

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari partneri olduğunu belirtti.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Ankara’ya gelerek çeşitli temaslarda bulundu.

Altmaier başkanlığındaki heyetin, Ankara’daki temaslarının ilk durağı otomotiv yan sanayisinde faaliyet gösteren Alman şirketi Farhym oldu. Altmaier, fabrikayı gezerek faaliyetlerine ilişkin Farhym Genel Müdürü Bülent Akgöl’den bilgi aldı. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Altmaier, Türkiye’de 7 binden fazla Alman firmasının bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde kolay olmayan siyasi bir süreçten geçtiğini anımsatan Altmaier, şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’ye gerçekleştirdiğimiz resmi ziyaretin odak noktası, ülkelerimiz arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesiyle birlikte siyasi ilişkileri de kuvvetlendirmek. Türkiye ekonomik olarak çok güçlü bir ülke. Benim hedefim ekonomik iş birliği üzerinden yakınlaşmamız. Bu yatırım, ekonomimizin ne kadar iç içe geçtiğini gösteriyor. Bundan dolayı siyasi ve diplomatik alanda var olan problemleri çözme sinyali vermek istiyorum. Ekonomik iş birliğinin ilerlemesini de sağlamamız lazım.”

ALBAYRAK: SİYASİ İŞBİRLİĞİNİ GETİRMESİNİ BEKLİYORUM

Alman bakan Altmaier daha sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ortak basın toplantısı düzenledi.

Albayrak, ekonomik alanda işbirliğini güçlendirmek istediklerini vurgulayarak, şu açıklamada bulundu: “Yakın dönemde çok daha güçlü iş birliklerini anons edeceğimiz bir döneme giriyoruz. Yarın bir kısmı açıklanacak. Ekonominin her alanında işbirliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Almanya,Türkiye’nin en büyük ticari partneri. Ekonomi alanında artan bir ivme ile güçlenerek ilişkilerimizin siyasi alanda da destekleyeceğimize inanıyorum. Bu kadar güçlü bir ekonomik işbirliğinin çok daha güçlü karşılıklı anlayış ve sağduyunun hakim olduğu bir siyasi işbirliğini de beraberinde getirmesini bekliyorum. Önümüzdeki dönemde çok daha yapıcı bir sürecin bizi beklediğini düşünüyorum. Çok daha güçlü iletişim kanallarının tesisi için hazırız.

ALTMAIER: YENİ İMKANLAR VAR

Bakan Albayrak’ın ardından söz alan Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ise, iki ülkenin önemli ticaret partneri olduğunu vurgulayarak, ikili ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını ifade etti ve ekledi:

“Sayın bakanla çok başarılı bir görüşmemiz oldu. Son zamanlarda iki ülke arasında sıkıntılı anlar da yaşandı. İkili ilişkilerimizi iyileştirme ve geliştirme konusunda kararlıyız. Biz bir sinyal vermek istiyoruz, ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz. Ticari ilişkilerin zor zamanlarda da devam etmesinde kararlıyız. Siyasi olarak da iradeye ihtiyacımız var. İşbirliğimiz için yeni imkânlar var, bunu konuştuk. Şirketlerin daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmek için hangi önlemleri alabiliriz, bunu konuştuk. İlerlemelerin mümkün olduğunu göstermeliyiz. Ben çok iyimserim bu konuda.

‘KAŞIKÇI OLAYINDA BİR ÇOK SORU İŞARETİ VAR’

İki bakan daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Altmaier, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak, “Bu olayla ilgili birçok soru işareti var. Türk hükümetinin bu soruşturmadaki başarısını takdir ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.