Albayrak: Almanya ile yeni bir dönem başladı

Albayrak: Almanya ile yeni bir dönem başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez Almanya'da mevkidaşlarıyla bir araya geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Almanya’ya ziyaret gerçekleştirdi.

Bakanlar, başkent Berlin’de Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ve Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz ile görüştü.

Albayrak görüşme sonrası yaptığı açıklamada; "Sadece AK Parti döneminde, Türkiye ile Almanya ticaret hacmini yüzde 300’e, 13 milyar dolardan 38 milyar dolara ulaştırmış. Bugün Türkiye ve Almanya her konuda farklı düşünmek durumunda değil. Bugün ortak ve mutabık kaldığı alanları daha da ileri ve geleceğe pozitif taşımak için verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum. İki ülkenin sosyal yakınlaşması yeni dönemde çok daha güçlü şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum" dedi.

"ALMANYA'NIN YANIMIZDA OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Bakan Ruhsar Pekcan ise Almanya ile ilişkikerin daha da güçlenmesini beklediklerini vurgulayarak, "Gerçekten çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik sayın cumhurbaşkanımızın ziyaretleri öncesinde. Kendileriyle ekonomik ve dost ilişkilerimizin artırılması yönünde hemfikir olduğunu gördük. İki tarafta da aynı istek, hedef var. Bunu iki üç kata da çıkarabileceğimize inanıyorum bu şekilde devam ederse. AB ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için toplantının başlaması gerekiyor. Almanya’nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük. ticaret hacmimiz bu sene 38 milyar dolara ulaşacak" diye konuştu.

SORU-CEVAP

Bakanlar daHa sonra soruları cevapladı. “Türkiye’nin ekonomik sorunları EURO 2024 başvurusunu geri çekecek kadar artmış mıdır?” sorusu üzerine Berat Albayrak, “Ekonomik olarak, Türkiye bu organizasyonu gerçekleştirebilecek altyapısının tamamını bitirmiş bir ülke. Türkiye ev sahipliği için birçok şehrine dünya standartlarının üstünde birçok stadyum yapmış bir ülke olarak Türkiye fazlasıyla hazır” cevabını verdi.

SCHOLZ: TÜRKİYE’NİN EKONOMİK BİR TALEBİ OLMADI

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinden beklentilerinin ne olduğu yönündeki soruya, "Türkiye’nin ne bugün ne de önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı ile Şansölye arasında Türkiye tarafından bir ekonomik destek talebi iletilmemiştir” şeklinde yanıt verdi.

ALTMAİER: GÜMRÜK BİRLİĞİ KONUSUNDA KARAR VERİCİ OLAN AB'DİR

“Türkiye son derece güçlü ve ekonomik açıdan sağlıklı bir ülke” diyen Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, “Bu hepimizi iyimser kılıyor sorunları aşabileceğimiz yönünde. Elbette bunu aşabilmesi bizim çıkarımıza olacaktır. İkili ilişkiler konusunda yeni bir sayfa açılacaktır” dedi.

Gümrük Birliği konusununda Avrupa Birliği’nin karar vereceğini belirten Altmaier, “Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin biçok alanda olumlu, bazı alanlarda istenen şekilde ilerlemediğini bilirsiniz. Bu konuya net yanıt verebilecek durumda değilim” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.