Aksoy: Rumların çalışmalarına katılan şirketlere ikazımızı yineliyoruz

Aksoy: Rumların çalışmalarına katılan şirketlere ikazımızı yineliyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Exxon Mobil'in Kıbrıs açıklarında hidrokarbon faaliyetlerini başlamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Exxon Mobil şirketinin Kıbrıs Adası açıklarında arama faaliyeti başlatmasına ilişkin bir soru üzerine, “Kıbrıs Rum yönetimini Doğu Akdeniz’de tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini durdurması yönünde uyarmıştık. Bu vesileyle Rumların bu tek yanlı arama ve çıkarma çalışmalarına iştirak eden şirketlere yönelik ikazımızı yineliyoruz” dedi.

‘HASSAS DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Exxon Mobil Şirketinin Kıbrıs Adası açıklarında arama faaliyetine başlamasını nasıl değerlendirdikleri soruldu.

Arama çalışmalarının bölgenin istikrarına katkıda bulunmadığını söyleyen Aksoy, “Sorunun çözümü açısından da belirli hassas dengeleri değiştirebilecektir. Kıbrıs Adası çevresindeki tüm doğal kaynakların sadece Kıbrıs Rum tarafına değil, her iki tarafa da ait olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Rum yönetimini Doğu Akdeniz’de tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini durdurması yönünde uyarmıştık. Bu vesileyle Rumların bu tek yanlı arama ve çıkarma çalışmalarına iştirak eden şirketlere yönelik ikazımızı yineliyoruz” diye konuştu.

‘KKTC’NİN VERDİĞİ RUHSATLA ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ’

Türkiye’nin KKTC’nin verdiği ruhsatla çalışmalarına başlayacağını belirten Aksoy, şunları söyledi:

“Kıbrıs Adası’nın doğal kaynaklarının paylaşımının Kıbrıs meselesinin özüyle ilgili bir konu olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da KKTC ile eşgüdüm içinde, Kıbrıs Türk halkının, Ada’nın ortak sahibi olarak, uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve çıkarlarını korumak amacıyla, gerekli diplomatik ve siyasi adımları atmayı sürdüreceğiz. Kendi kıta sahanlığımıza ilaveten, KKTC’nin Türk Petrolleri’ne verdiği ruhsat sahalarında da faaliyetlerde bulunmaya başlayacağız.” (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.