Akdeniz fokları öldürülüyor!

Akdeniz fokları öldürülüyor!

Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali için yapımına başlanan çimento fabrikası ile atıklar için yapılan liman, nesli kritik derecede tehlike altında olan Akdeniz fokları için tehdit oluşturuyor.

MERSİN - Mersin'de Akdeniz foklarının üreme ve barınma bölgesi olan Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık Beldesi'nde Akkuyu Nükleer Santrali için yapılan çimento fabrikası ve liman, foklar için ciddi tehdit oluşturuyor. Nesli kritik derecede tehlike altında olan ve Türkiye'de sayıları oldukça az olan foklar, atıklar nedeni ile telef oluyor. Fokların yaşam alanı olan doğal alanın yok edilmeye başlandığı, kurulması planlanan kömür santralleri ile tamamen ortadan kaldırılacağı öğrenildi. Türkiye'de çevre aktivistlerinin tüm eylem ve karşı çıkışlarına rağmen yapımına devam edilen santral, fokların yeryüzünden tamamen silinmesine neden olabilir. 

Kömür atıkları nereye atılacak?

Bu nedenle mahkemelik olan alan için yerel mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verse de, daha sonra kararından dönerek alanı santral için açtı. ODTÜ Deniz Bilimleri yetkililerinin Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan fokların olumsuz etkileneceği yönünde beyanda bulunması ve bu beyanın Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca doğrulanmasına rağmen fabrika ve liman inşaatının yapımına devam edildi. Söz konusu alanda fok mağaralarının da patlatıldığı ve bu nedenle çok sayıda fokun katledildiği belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde üç termik santralin yapılacağı ve çimento üretmek amacıyla milyonlarca ton kömürün kullanılacağı konuşulurken, kömürlerin atıklarının nereye atılacağı ise merak konusu… 

Halka herhangi bir açıklama yapılmadı

Yapılan limanın ve gelen gemilerin denizi kirletmemeleri ve çevre güvenliği için ne derece uygun olduğu, bu işlemlerin nasıl ve kim tarafından denetleneceği bilinmezken gemi ve arkasından gelecek milyonlarca ton kömürün, elleçleme ve taşıma esnasında oluşacak döküntü ve tozlanmanın çevredeki insan sağlığına etkisi konusunda ne gibi önlemler alındığı da bilinmiyor. Gözlerden ırak yerde yapımı tamamlanan ve yakında faaliyete geçmeye hazırlanan fabrikaya gidecek güzergâh üzerinde yerleşim yerleri olduğu görülürken, taşımalarda oluşacak döküntü ve tozlanmanın halk sağlığı ve tarıma zararının nasıl önleneceği konusunda halka herhangi bir açıklama da yapılmış değil.

'13 Yıllık AKP iktidarı ülkeyi cehenneme çevirdi'

Akdeniz bölgesinin tehlike altında olduğunu söyleyen HDP Mersin Milletvekili Adayı Nursel Demir, gözü dönmüş şirketler tarafından Türkiye'nin her bir tarafının yok edildiğini belirterek, AKP'nin nükleer enerjinin daha ekonomik olduğu yönünde propagandalar yaptığını ancak doğa tahribatına bakıldığında nükleer enerjinin insanlık için pahalıya mal olduğunu gördüklerini ifade etti. Doğa tahribatlarına karşı verilen mücadelenin, partiler üstü bir mücadele olduğuna dikkat çeken Demir, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının sadece bir başlangıç olduğunu, doğaya zehir saçan projelerin durdurulmadığı durumda daha büyük felaketler ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Demir, 13 yıllık AKP iktidarının ülkeyi cehenneme sürüklediğini belirterek, "HDP olarak her türlü doğa katliamlarının karşısında olacağız" dedi.

ERDOĞAN ALAYUMAT / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.