AK Parti'den KHK'li doktora çalışma yasağı teklifi

AK Parti'den KHK'li doktora çalışma yasağı teklifi

Sağlık Bakanı Yardımcısı Muhammet Güven, KHK'yle ihraç edilen doktorlara SGK sözleşmesi olan kurumlarda çalışma yasağı getirilmesini savundu.

AK Parti milletvekillerince Meclis’e sunulan sağlıkla ilgili yasa teklifi, KHK’yle ihraç edilmiş sağlık çalışanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesi olan sağlık kuruluşlarında çalışmasına yasak getiriyor.

Teklifin Meclis Sağlık Komisyonu’ndaki görüşmelerine KHK ile ihraç edilmiş doktorlar Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, HDP Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Habip Eksik ile sağlık çalışanı HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit de katıldı. İhraç edilen hekimler yapılmak istenen düzenlemeyi ‘medeni ölüm’ olarak nitelendirdi.

‘İNTİHARLAR OLUR’

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, “Bakın, iki buçuk yıla yaklaşıyor ve 150 binden fazla KHK’li insan var; bunların 6 -7 bini doktor ve diğer sağlık mensuplarından… Bu dönem içinde 60 intihar oldu. Bugün bu komisyonda vereceğimiz kararlarla önümüzdeki dönemde doktor arkadaşlarımızın intiharına neden olabiliriz” dedi.

Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam da,  “Bu uygulama hukuken sakat bir uygulamadır, batıldır yani yok hükmündedir, hakikat anlamında bir karşılığı yoktur, tamamen keyfidir. Bunu komisyonda kabul edenler, eğer Genel Kurula inerse bunu kabul edecekler, şimdiden ikaz ediyorum, yarın öbür gün bu toplumun yüzüne bakamayacak hâle gelirler” ifadesini kullandı.

‘DEVLET GÜVENMİYORUM DİYORSA…’

Sağlık Bakanı Yardımcısı Muhammet Güven ise hekimlerin birçok meslek grubundan ihraç olanların sahip olmadığı bir ayrıcalığı bulunduğunu, şimdi buna bir kısıt getirildiğini belirterek, “Mutlaka da getirilmesi lazım” dedi. Güven düzenlemeyi şöyle savundu:

“Bir defa, Sosyal Güvenlik Kurumuyla sözleşmesi olmayan kurumlarla çalışabilecek. Ama bu, sadece orada doğrudan çalışmasını, muayenehanesini açtığı zaman orada çalışmasına bir engel yok, oradan hastasını getirip ameliyat etmesine engel yok. Biraz önce iş yeri hekimliğinden bahsedildi. İş yeri hekimliği yapmasında da engel bir durum yok. Bakın, burada devletin şunu deme hakkı var: Devlet eğer bir kişiye ‘Ben seninle çalışmıyorum, ben sana güvenmiyorum’ diyorsa devletin, sağlığını korumak, güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğu insanları da teslim etmeme hakkı vardır. Devlet bu tedbiri koyabilir ama buna rağmen kişi şunu diyebilir: ‘Kardeşim, benim için bir tehdit oluşturmuyor. Ben paramı vererek gidip muayene olacağım, tedavi olacağım.’ Buna da hiç kimsenin engel olma şeyi yok. Buna da engel olunmayacak.”

HDP’Lİ VEKİLLERDEN AÇIKLAMA

HDP’nin doktor milletvekilleri yasa teklifiyle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı KHK ile ihraç edilmiş hekim Habip Eksik okudu. Açıklamada şöyle denildi: “Komisyon’da görüşülmeye başlanan hekim ve diğer sağlık meslek örgütlerinden gizli hazırlanan teklifin ne kadar düşmanca, vicdansızca hazırlandığı açık, nettir. Doktorları merdiven altına mahkum etmektedir. Meriç nehrinde Merdan ailesi gibi, çocuklarıyla beraber boğulmaya itmektedir. Yıllarca bin bir emekle dirsek çürüterek elde ettikleri mesleklerini yapamayıp vasıfsız, sigortasız, güvencesiz işler yapmaya itmektedir. AKP iktidarının toplumun tüm muhalif kesimlerine uyguladığı şiddet politikalarına daha da acısı eklenmiştir. Bunun adı Medeni Ölü demektir.”

Haber: Nergis Demirkaya - Duvar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum