AK Parti itirazı: Kısıtlı ve hükümlüler oy vermiş

AK Parti itirazı: Kısıtlı ve hükümlüler oy vermiş

AK Parti, İstanbul'daki seçim sonuçlarıyla ilgili olağanüstü itiraz başvurusunu yaptı. YSK, İstanbul sonuçlarıyla birlikte değerlendirmek üzere Büyükçekmece kararını ertelemişti.

AK Parti’nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçimleriyle ilgili olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Yavuz, başvuruları hakkında bilgi verirken, kısıtlı seçmenlerin ve hükümlülerin oy kullandığı iddialarını anlatıt. Daha önce iptal kararlarında’kısıtlı seçmenlerin oy vermesi’ dayanak olmuştu.

AK Parti 31 Mart seçimlerinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle Büyükçekmece için YSK’ya başvurmuştu. YSK, İstanbul sonuçlarıyla birlikte değerlendirmek üzere Büyükçekmece kararını ertelemişti. YSK, bu hafta başvuruyu ele alacak. Büyükçekmece ve İstanbul seçimlerinin iptali konusunda bir karara varacak. Talepler kabul edilirse 2 Haziran’da seçim tekrarlanacak.
Üç valizle YSK’ye gelen Yavuz başvurusu sonrası açıklamasında, “Seçim akşamından beri tüm Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmiş gözüküyor. Şu anda da tüm ülkenin gözü burada olacak” dedi. Yavuz şöyle devam etti:

‘MADDİ HATARLAR VAR

“Her bir parti YSK’ye dair seçimin sonucuna ilişkin bir takım aktarımlarda bulunmuştu. YSK, 28 bin farkla CHP lehine seçimin bittiğine dair açıklamada bulunmuştu. CHP 29 bin oyla kendileri lehine bittiğini açıklamıştı. AK Parti ise kendi lehine bittiğini açıklamıştı. Bu farkı araştırmaya başladık. Maddi hataları düzeltmeye çalıştık. Sayım sonuç çizelgelerinden sandık soncunu aktarırken hatalar var. Sandık sonuçları seçim tutanağına girilirken hatalar var. Bunları fark ettikçe düzeltmeye çalıştık. Bunun dışında YSK’ye geçersiz oyların yeniden sayılması talebimiz oldu. Bütün ilçelerde geçersizler yeniden sayıldı. Üçüncü talebimiz tüm oylar yeniden sayılsındı.”Sandığın tamamında bir takım usulsüzlükler yapılmıştı.”

‘9 BİN KAYDIRILAN OY VAR’

“Gördük ki sadece maddi hata düzeltim yoluyla 8 bin 9 binlere varan, AK Parti lehine olması gerekirken başka yere kaydırılan oy olduğunu gördü. Yine geçersiz oylarda yaklaşık 6 bin oy başka yerlere kaydırılmış. Burada ilginç bir nokta var. Bir kere oyların tamamı sayılmadı. Sadece yüzde 10’u sayıldı. İlçe seçim kurulları müsaade etmedi. YSK de oyların dört ilçe ve iki ilçedeki birer kurul hariç oyların tümünün sayılmasına müsaade etmedi. Bu durumda dahi fark 13 binlere indi. Biz diyoruz ki, şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı, sonuç bizim lehimizeydi.”

‘KISITLILAR OY KULLANMIŞ’

“Yüzde 85.6 oranında AK Parti aleyhine sayılmış oylar var. Olanlar seçmen iradesinin bir anlamda hiç edildiğini bize gösteriyor. O kadar çok sebep var ki organize usulsüzlük yapıldı dememiz için. Sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388’i mühürsüz. Bunu dediğimde oy pusulaları, zarflar geçmişte de iddialar vardı. Benim kastım onlar değil. Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha yukarı bir oranda mühürsüz olduğunu gördük. 684’ünün imzasız olduğunu gördük. Kısıtlılar var seçmen listelerinde. Yanına not düşülmemiş. Yine birçok hükümlü olan var, taksirli suçlar hariç hükümlüler oy kullanamaz, yanına not düşülmemiş.  Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Kayıp oylar var. Oy kullanan seçmenle oy pusulasıyla çok ciddi farklar var."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.