AİHM'den Türkiye'ye Kıbrıs cezası: Cinayet davasında işbirliği yapmadılar

AİHM'den Türkiye'ye Kıbrıs cezası: Cinayet davasında işbirliği yapmadılar

Türkiye, üç Kıbrıslı Türk'ün adanın güneyinde öldürülmesi ile ilgili davada Kıbrıslı Rumlarla işbirliği yapmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum edildi. Ankara Güzelyurtlu ailesine 68 bin euro tazminat ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’nin, Kıbrıslı Türk bir ailenin öldürülmesi ile ilgili davada Kıbrıs’ın güneyi ile işbirliği yapmadığına ve adaletin bu nedenle yerine gelmediğine hükmetti.

Oybirliği ile alınan kararda Türkiye, Güzelyurtlu ailesine 68 bin euro ödemeye mahkum edildi. Ankara aileye 10 bin Euro mahkeme masrafını da tazminat olarak ödeyecek.

Elmas, Zerrin ve Eylül Güzelyurtlu, 15 Ocak 2005’te, Güney Lefkoşa’da bir yol kenarında öldürülmüş ve cinayeti işleyenler adanın kuzeyine kaçmıştı. Güzelyurtlu ailesi konuyu AİHM’e taşımıştı.

Mahkeme kararında her iki devletin de bu davada yükümlülükleri olduğu ancak Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti ile birlikte çalışma konusundaki ‘asgari yükümlülüklerini bile yerine getirmediği’ belirtildi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ‘gerekenleri yaparak Türkiye’den suçluların iadesini resmen istediğine ve Interpol’den kırmızı bülten çıkardığına’ dikkat çekildi. Mahkeme, Türk tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ‘delilleri verme’ noktasında kurallara aykırı tutum sergilediği yönündeki iddiasını ise haksız buldu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.