AİHM’den Türkiye’ye ‘Bijî Serok Apo’ mahkumiyeti

AİHM’den Türkiye’ye ‘Bijî Serok Apo’ mahkumiyeti

AİHM, basın açıklamasında “Bijî Serok Apo” sloganı attıkları gerekçesiyle yargılanan ve para cezasına çarptırılan Özgür Söylemez ve Süleyman Yurtdaş davasında, Türkiye’yi 'düşünce özgürlüğünü ihlal ettiği için' 4 bin Euro para cezasına mahkum etti.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında kapatılma davası açılmasına ilişkin 2008 yılında yapılan basın açıklamasına katılan Özgür Söylemez ve Süleyman Yurtdaş hakkında, “Bijî Serok Apo” sloganı attıkları gerekçesiyle Dersim’de haklarında yürütülen soruşturma sonucu “Suç ve suçluyu övme” iddiasıyla 4 Kasım 2008’de dava açıldı. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucunda 8 Aralık 2009’da itiraz yolu kapalı olmak üzere Süleyman Yurtdaş’a 500, Özgür Söylemez’e ise 600 TL idari para cezası verildi.

AİHM’DEN İHLAL KARARI

Bu karar üzerine Yurtdaş ve Söylemez, avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Davayı 9 yıl sonra 19 Kasım’da sonuçlandıran AİHM, Türkiye’yi, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Söylemez ve Yurtdaş’a toplam 4 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

AİHM: TÜRKİYE İHLAL ETTİ

Başvuruculara adli para cezası verilmesinin demokratik bir toplumda zorunluluk arz etmediği belirtilen AİHM kararında, başvuruculara verilen adli para cezası kararı kesin olduğundan karara karşı başvurabilecekleri bir kanun yolunun bulunmadığı, bunun da cezai konularda iki dereceli yargılanma hakkının Türkiye tarafından ihlal edildiği kaydedildi. Başvurucuların ifade özgürlüklerini kullandığı ifade edilen kararda, Türkiye’nin bu kararla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’ncu maddesini ihlal ettiği vurgulandı.

AVUKAT: YENİDEN YARGILAMA TALEBİNDE BULUNACAĞIZ

Söylemez ve Yurtdaş’ın avukatı Barış Yıldırım, AİHM’in verdiği kararı olumlu bulduğunu belirterek, müvekkilleri hakkında verilen cezanın AİHM içtihatlarına aykırı olduğunu, yine AİHS’nin 10’ncu maddesi olan ifade özgürlüğü ihlaline sebebiyet verdiğini, bu nedenle AİHM’in Türkiye’yi 4 bin Euro para cezasına mahkum ettiğini söyledi. Yıldırım, AİHM kararı üzerine ilgili mahkemelere başvurarak, yeniden yargılama talebinde bulunacaklarını ifade etti.

‘KARAR ÖNEMLİ AMA YETERSİZ’

Özgür Söylemez de AİHM kararını olumlu bulmakla birlikte yeterli olmadığını ifade ederek, “Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda hak ihlalleri yaşandı. Özelikle düşünce ve ifade özgürlüğü anlamında çok ciddi kısıtlamalar ve baskılarla karşı karşıya geldik. Bizim gibi mağdur olan onbinlerce insan var. Yine iç hukuk yolları tükenmediği için haliyle AİHM’e gidemeyen binlerce dosya var” diyerek ülkedeki hukuksuzluğa dikkati çekti.

‘ÖZGÜRLÜKLERİN BEDELİ PARAYLA ÖLÇÜLMEZ’

Türkiye’de insanların düşünceleri nedeniyle cezalandırıldığına vurgu yapan Söylemez, şunları söyledi: “Gördüğümüz baskıların karşılığı para cezası olmamalıdır. Her şeyden önce özgürlüklerin bedeli parayla ölçülemez. Bu nedenle daha farklı yaptırımların karara bağlanması gerekir. Bir de bir dosya 10 yıldan sonra karara bağlanıyor. 10 yıl insan ömrü için çok uzun bir süre. Bu denli önemli dosyaların geç ele alınıp incelenmesi karara bağlanması da ayrı bir olumsuzluktur.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.