AİHM, hükümetten Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için savunma istedi

AİHM, hükümetten Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için savunma istedi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Bilgi Edinme Kanunu’na göre Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin maliyetinin açıklanmasına ilişkin taleplerine cevap alamayınca AİHM'e başvurdu. AİHM, 31 Ocak 2019 tarihine kadar hükümetten savunma istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yaptığı kurumsal başvuru ile Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın bireysel başvurusu üzerine hükümetten Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin maliyetine ilişkin bilgi istedi.

‘ATO, TİCARİ SIR GEREKÇESİYLE FATURALARI İLETMEDİ’

Süreci anlatan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği’nde hukuka ve vasiyete aykırı şekilde yapılan Kaçak Saray’ın maliyetini TOKİ’ye ve Başbakanlığa sormuştuk. Onlar da bize bunun maliyetini açıklarsak ekonomik kriz olur diye cevap vermişti” dedi.

Projeler üzerinden yaklaşık maliyet açıkladıklarını aktaran Candan, “Bunun üzerine Ankara Ticaret Odası (ATO) faturaları görüp denetlediklerini ifade ederek hükümete destek açıklaması yapmıştı. ATO’ya ‘Kaçak Saray’ın faturalarını madem gördünüz o zaman bize Bilgi Edinme Kanunu’na göre faturaları iletin dedik. ATO ticari sır diyerek iletmedi. Bunu üzerine dava açtık” diye konuştu.

‘ANAYASA MAHKEMESİ REDDEDİNCE AİHM’E BAŞVURDUK’

Davanın reddedildiğini belirten Candan, şunları söyledi:

“Mahkeme, ehliyetiniz yok diyerek reddetti. Bu kararı şube başkanı olarak bireysel ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak kurumsal bir şekilde Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Anayasa Mahkemesi de ‘Mimarlar Odası sen kamu tüzel kişisisin, başvurunu değerlendirmiyorum; Tezcan Karakuş Candan sen de bireysel olarak dava açmamışsın başvuru yollarını tüketmemişsin senin başvurunu da reddediyorum’ dedi. Biz de AİHM’e başvuru yaptık. AİHM başvurumuzu kabul ederek tartışmaya açıyor ve 31 Ocak 2019 tarihine kadar hükümetten savunma istiyor.”

‘AİHM’DE YENİ BİR HUKUKSAL SÜREÇ BAŞLATILDI’

Tezcan Karakuş Candan, AİHM’in hem bireysel hem de kurumsal başvuruyu değerlendirmeye aldığına dikkat çekti. Candan bu gelişmenin iki açıdan çok önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bugüne kadar AİHM bireysel başvuruyu kabul ediyordu. Bu kararla birlikte Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kurumsal başvurusunu değerlendirmeye aldı. Bireysel olarak hiçbir iç hukuksal süreç işletilmediği halde kamusal olarak bu süreçten etkilenmem nedeniyle Tezcan Karakuş Candan olarak benim başvurumu da değerlendirmeye almış olması AİHM’de yeni bir hukuksal sürecin başlatılmasına olanak sağladı.” (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.