Afrin hava sahası neden kapandı?

Afrin hava sahası neden kapandı?

Rusya, savaş jetinin düşürülmesi sonrası yeni hava savunma sistemi kurmak için sahayı kapattı.

Türkiye’nin 20 Ocak’tan bu yana devam eden Afrin harekâtında bir süredir bölgenin hava sahasını kullanmaması spekülasyonlara yol açtı. Arap basını ve sosyal medyada Rusya’nın Afrin hava sahasını Türkiye’ye kapattığı iddia ediliyor. Hürriyet gazetesi ise güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, hava sahasının kapalı olmasının arkasında Rusya’nın savaş uçağının düşürülmesi sonrası yeni bir savunma sistemi kurma çalışması olduğunu yazdı.

3 GÜNDÜR KAPALI

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları ile helikopterler 4 Şubat’ı 5 Şubat’a bağlayan geceden bu yana Afrin hava sahasını kullanmıyor. Haberde bu durumun, Rusya’nın kendi uçaklarına omuzdan atılan füzelere karşı yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma çalışmaları yürütmesinden kaynaklandığı belirtildi. Buna göre, Rusya’nın bu çalışmayı bitirdikten sonra Afrin hava sahasının yeniden Türk uçaklarına açılması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

3 Şubat günü, Rusya’ya ait bir Su-25 tipi savaş uçağı İdlib’de, MANPAD (Tek kişi tarafından taşınabilir hava savunma sistemi) ile düşürülmüştü. Pilotun cenazesi Rusya’ya Türkiye’nin yardımı ile teslim edilirken, Moskova bu tarz saldırılara karşı Afrin ve İdlib hava sahasını kapsayacak şekilde yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma kararı aldı.

MOSKOVA ANKARA’YA BİLDİRDİ

Hürriyet’e göre, Moskova yönetimi, bu kararını Türkiye’ye bildirerek, sistemi denemek ve kurmak amacıyla Afrin hava sahasını da kapsayan diğer hava savunma sisteminin belirli aralıklarla kapatılacağını, bu nedenle Türk savaş uçaklarının Afrin üzerinde uçuşuna izin verilmeyeceğini bildirdi. (Kaynak: Hürriyet)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.