Af Örgütü'nden Musul çağrısı

Af Örgütü'nden Musul çağrısı

Af Örgütü, Musul'daki çatışmalarda hem Irak güçlerinin hem de IŞİD'in sivil kayıplara sebep olduğunu belirtti. Örgüt, bağımsız bir komisyon kurulması çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta Musul’un IŞİD’den geri alınması sırasında sivillere karşı işlenen suçların bağımsız bir merci tarafından araştırılmasını talep etti. Af Örgütü, aylardır süren çatışmalarda, sivillere yapılmış hak ihlallerinin savaş suçu olabileceğine dikkat çekti.

Örgütün Ortadoğu temsilcisi Lynn Maalouf tarafından yapılan açıklamada “çarpışmalara katılan bütün tarafların insan hayatını hiçe saymasının cezasız kalmaması gerektiğini” söyledi.

Af Örgütü derhal bağımsız bir komisyonun görevlendirilmesini ve devletler hukukunun ihlal edildiğine dair inandırıcı deliller bulunduğu takdirde soruşturma başlatılıp sonuçların kamuoyuna duyurulmasını talep etti.
Örgüt, IŞİD’in sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve savaştan kaçmaya çalışan binlerce kişiyi kısmen meydanlarda asarak öldürdüğü hatırlatmasını yaptı.

‘IRAK ORDUSU VE KOALİSYON GÜÇLERİ SİVİLLERİ KORUYAMADI’

Af Örgütü tarafından yayımlanmış olan 50 sayfalık raporda, “Irak ve koalisyon güçleri sivilleri korumak için gerekli önlemleri almakta başarısızlığa uğradı. Bunun yerine onları yoğun nüfusu olan bölgelerde asla kullanılmaması gereken silahların yaylım ateşine maruz bıraktı” şeklinde ifadeler yer alıyor.

Af Örgütü, Ocak ayından Mayıs’ın ortasına kadarki ihlalleri belgeleyen rapor hazırlanırken araştırmacılarının, 151 Musul sakini ve uzmanıyla görüştüğünü, en 426 sivili öldüren, 100’den fazlasını yaralayan 45 saldırıyı belgelediğini kaydetti.

Raporda ayrıca, 17 Mart’ta Musul’un El Cedide mahallesine iki IŞİD militanını öldürmek için düzenlenen ABD hava saldırısında aynı zamanda 100’den fazla sivilin öldüğü iddiası da yer aldı.

Koalisyon güçleri henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ancak daha önce sivilleri korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söylemişlerdi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.