Af Örgütü: Hevrin Xelef’in öldürülmesi bağımsız şekilde araştırılmalı

Af Örgütü: Hevrin Xelef’in öldürülmesi bağımsız şekilde araştırılmalı

Uluslararası Af Örgütü, Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in öldürülmesinin bağımsız bir şekilde araştırılmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü, Fırat’ın doğusuna yönelik Türkiye ve bağlı grupların gerçekleştirdiği operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Türk askeri güçleri ve Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplar koalisyonu sivillere yönelik utanç verici bir fütursuzluk örneği gösterdi” denildi.

Açıklamada Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in öldürülmesinin de bağımsız bir şekilde araştırılması ve suçluların yargılanması istendi.

Operasyona dair hazırlanan raporda ilk yardım çalışanları, sağlık çalışanları, yerlerinden edilenler, gazeteciler ve insani faaliyetlerde bulunan görevlilerden oluşan 17 kişinin tanıklığına başvurulduğunu belirten Af Örgütü, “Toplanan bilgiler, yerleşim alanlarına yönelik ayrımsız saldırılara ilişkin ezici kanıtlar sunuyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Türk ordusunun ve desteklediği Suriyeli askeri unsurların operasyonlarının, “hukuka aykırı bir şekilde sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açtığı, bunun da ‘ciddi ihlaller’ ve ‘savaş suçu teşkil’ ettiği” belirtildi.

Raporda, Kürt Kızılayı (Heyva Sor a Kurd) çalışanı bir tanık, 12 Ekim’de Salihiye köyünde yerlerinden edilenlerin sığındığı bir yere düzenlenen bombardımanın ardından yıkıntılar arasında cenazeler çıkardığını anlattı. Sözkonusu tanığın, “Öldürülen çocukların kız mı erkek mi olduklarını bilemiyordum, çünkü bedenleri kömür gibi kararmıştı” şeklindeki anlatımlarına da raporda yer verildi.

‘XELEF’İN ÖLDÜRÜLMESİ ARAŞTIRILMALI’

Uluslararası Af Örgütü, 12 Ekim’de Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in öldürülmesinin de üzerinde durdu. Xelef’in öldürülmesine ilişkin, “Ahrar El Şarkiye savaşçıları tarafından aracının dışına kadar sürüklendi, dövüldü ve soğukkanlı bir şekilde kurşunla öldürüldü” denildi. Af Örgütü’ne sunulan hastane raporunda da Kürt kadın siyasetçinin, “kafasında bir çok kurşun izi, bacaklarında, yüzünde ve kafatasında kırıklar” olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, “Sivil savunmasız insanları öldürmek, menfur ve açık bir savaş suçudur. Hevrin Xelef’in öldürülmesi bağımsız bir şekilde araştırılmalı ve suçlular yargılanmalıdır. Türkiye’nin kendi kontrolü altındaki güçlerin ihlalleri ve savaş suçlarını durdurma sorumluluğu bulunuyor” ifadesini kullandı.

Ahrar El Şarkiye üyelerinin aynı gün en az 9 Kürt savaşçıyı esir alıp, öldürdüğü bilgisini veren Uluslararası Af Örgütü, bu gruplarının alıkoyduğu biri sağlık örgütüne çalışan iki sivilden de halen haber alınamadığı bilgisini paylaştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.