Adil Abdulmehdi’nin istifası kabul edildi

Adil Abdulmehdi’nin istifası kabul edildi

Irak Meclisi, Başbakan Adil Abdülmehdi'nin iki ayı aşkın süredir devam eden protestoların ardından önde gelen Şii din adamı Ali Sistani'nin de çağrısıyla sunduğu istifayı kabul etti. 15 gün içinde yeni bir hükümet kurulması gerekiyor.

Irak Meclisi, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasını kabul etti. Meclis’ten yapılan açıklamada, oturumda hazır bulunan milletvekillerinin katıldığı oylamada Başbakan’ın istifa kararı kabul edildi. 329 sandalyeli mecliste 241 milletvekili hazır bulunarak oylamaya katıldı. Meclis Başkanı Muhammed el Halbusi de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e anayasanın 75’inci maddesine göre yeni başbakanı tayin etmesi için yazı göndereceklerini söyledi.

Irak anayasasının 76’ıncı maddesine göre cumhurbaşkanı yeni bir başbakanın seçilmesi için meclise 15 gün süre verecek. Başbakanın seçilmesi ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde kendisine yeni hükümetin kurulması görevi verilecek ve yeni kabine meclisin oylamasına sunulacak.

Irak’ta Amerikan işgalinden sonraki sürecin beşinci başbakanı olarak Ekim 2018’de göreve başlayan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım’da ülkenin farklı bölgelerinde iki aydır devam eden gösteriler nedeniyle istifasını sunmak zorunda kalmıştı. 

Ülkede yaklaşık 2 aydır başta Bağdat olmak üzere Basra ve Necef gibi birçok kentte gösteriler sürüyor. Gösterilerde şimdiye kadar yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti, 17 bin kişi de yaralandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.