'Adalete ulaşamadığımız için Galatasaray'dayız'

'Adalete ulaşamadığımız için Galatasaray'dayız'

Cumartesi Anneleri'nin 701'inci haftasında gerçekleştirecekleri eylem öncesi Galatasaray Meydanı polis bariyerlerle çevrildi. Meydana yürümeleri engellenen Cumartesi Anneleri İHD önünde basın açıklaması yaptı.

Kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin 701’inci haftasında düzenlemek istedikleri oturma eylemi öncesi meydana çıkan bütün yollar bariyerler ile kapatıldı.

Cumartesi Anneleri’nin düzenleyeceği 701’inci hafta eylemi öncesi Taksim’in önemli bir bölümü de polislerce ablukaya alındı.

Cumartesi Anneleri’nin geçtiğimiz Cumartesi günü 700’üncü haftasına ulaşan oturma eylemleri İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen alana gitmek isteyen Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanları’na polis saldırarak 47 kişiyi gözaltına almıştı.

POLİS YOLU KAPATTI: CUMARTESİ ANNELERİ OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

Cumartesi Anneleri, hak savunucuları, HDP ve CHP milletvekilleri İHD’de bir araya gelerek kapatılan Galatasaray Meydanı’da doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi çıkışında polis engellemesiyle karşılaşan milletvekillerine, polis tarafından bu eylemin hukuksuz olduğu söylendi. Bunun üzerine Cumartesi Anneleri oturma eylemi yapma kararı aldı.

‘EYLEME SAYGI DEVAM ETMELİ’

Büyükparmak Kapı sokakta polisler tarafından önleri kesilen Cumartesi Anneleri burada eylemlerine devam etti. Oturma eylemine geçen anneler adına basın açıklamasını gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. “701.haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz” diyen Ocak, “701 haftadır kayıplarımızın akıbetini akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaray’dayız. 701. haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaray’dayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle Galatasaray’dayız” denildi.

ERDOĞAN’A RANDEVU TALEBİ

Cumartesi Anneleri, dün İHD’de bir basın açıklaması düzenlemiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep ettiklerini açıklamıştı.  Cumartesi Anneleri adına Fehmi Tosun’un, Cemil Kırbayır’ın, Hayrettin Eren’in, Hüseyin Taşkaya’nın, Hasan Ocak’ın, Rıdvan Karakoç’un ve Ferhat Tepe’nin ailesi bugün gönderdikleri bir faksla Erdoğan’dan randevu talebinde bulundu. Randevu dilekçesinde, “Kayıplarımızın bulunması ve adaletin sağlanması devletin görevidir. Bakan ve hükümet temsilcilerinin negatif yaklaşımları nedeniyle, kayıp yakınları olarak bizim muhatabımız 5 Şubat 2011’de yapılan görüşmede yaşlı annelerimize ‘sizin sorununuz, benim kabinemin sorunudur’ taahhüdünde bulunan sizsiniz” denildi.

KAYA: BARIŞTAN VE ADALETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

HDP Milletvekili Hüda Kaya da Cumartesi Annelerine destek vermek için İHD önüne geldi. Kaya, “Cumartesi Anneleri’nin talepleri bizim talebimizdir. Onların sesi olmaya devam edeceğiz. 701 haftadır devam eden Cumartesi Anneleri’nin etkinliği alkışsız bir şekilde bütün siyasi polemiklerden uzak sadece haklarını arayan bir eylem olmasıyla buraya geldi. Buna katlanamayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Biz barıştan vazgeçmeyeceğiz adaletten vazgeçmeyeceğiz. Barış bir yaşam biçimdir. Biz bu yaşam biçimini seçtik.” dedi.

ERDOĞAN ANNELERİN TALEPLERİNİ DİNLEMİŞTİ

O gün başbakan olan Tayyip Erdoğan, Cumartesi Anneleri’yle toplantı yapmış, taleplerini dinlemişti. Erdoğan, başbakanlığı döneminde 5 Şubat 2011’de Cumartesi Anneleri’ni makamında kabul etmişti.

Cumartesi Anneleri, 23 yıldan beri, tam 700 haftadır Galatasaray Meydanı’nda kayıplarının akıbetini sormak için eylem yapıyor.

Polis, Galatasaray meydanına çıkan yolları kapattı. Foto DHA

İçişleri Bakanı Soylu, sonrasında eylemin yasaklamasına ilişkin “İzin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” açıklamasında bulundu. Yaşanan olayların ardından bir açıklama yapan AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik Cumartesi Anneleri eylemine bundan sonra izin verilmeyeceğini açıklamıştı. (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.