Adalet Bakanı Gül'e 'Sise Bingöl' sorusu

Adalet Bakanı Gül'e 'Sise Bingöl' sorusu

Yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan Sise Bingöl'e Muş Devlet Hastanesi tarafından "Sağlığı cezaevinde kalmaya elverişli değil" raporu verildi. HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, cezaevinde tutulan Bingöl'ün durumunu Adalet Bakanı Gül'e sordu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, halen Tarsus T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 80 yaşındaki Sise Bingöl için soru önergesi verdi.

Ertan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Avrupa Cezaevi Kurallarının ‘özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır’ ilkesinin Sise Bingöl için geçerli olup olmadığını sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nin verilerine göre 402’si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklu cezaevlerinde bulunuyor. Bu ağır hasta tutuklulardan biri de Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sise Bingöl. Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıklarıyla mücadele ediyor. Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Bedia Özgökçe Ertan, Adalet Bakanı’na ise şu soruları sordu:

  • Ailesinin bakımına muhtaç 80 yaşındaki bir mahpus hangi nedenler gerekçe gösterilerek ailesinin bulunduğu şehirden 800 km uzakta bulunan bir cezaevine ring aracıyla sevk edilmiştir?
  • Avrupa Cezaevi Kurallarının “özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır” ilkesi Sis Bingöl için de geçerli midir?
  • Geçtiğimiz günlerde 36 eski çalışanı “FETÖ üyeliğinden” hapis cezası alan ve elindeki yetkileri kötüye kullandığı duruşma tutanaklarına yansıyan Adli Tıp Kurumu hangi nesnel ölçütlere göre Sise Bingöl’ün “cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediğine” kanaat getirmiştir?
  • 12 Eylül 1980’deki askeri darbenin komuta kademesinde olan ve müebbet hapis cezası alarak apoletleri sökülen Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın kovuşturma ve soruşturma safhalarında yaşları dolayısıyla izlenen yöntem Sise Bingöl’den neden esirgenmektedir?
  • Çocuklarının adını dahi anımsamakta zorlanan bir mahpusun cezaevi koşullarında kalamayacağının anlaşılması için hangi şartların oluşması beklenmektedir?
  • Sise Bingöl, 5275 sayılı yasanın 16. Maddesinin hangi şartlarını yerine getirmemektedir?
  • Bakanlığınız bünyesindeki cezaevlerinde yaşı 80’in üzerinde kaç mahpus vardır? Kaçı tutukludur, kaçı hükümlüdür?
  • Hasta mahpuslar, Bakanlığınızın yapmakta olduğu af çalışmasının kapsamına girecek midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.