Adalet arayışının öncüsü de kadınlar

Adalet arayışının öncüsü de kadınlar

8 Mart'ta kadınlar özgürlükleri için, sokaklarda erkek egemenliğine başkaldırmaya hazırlanırken, tüm baskı ve işkencelere rağmen adalet arayışları ile toplumun vicdanı haline gelen ve adalet arayışının sembolü olan Cumartesi Anneleri de sokaklarda olacak.

İSTANBUL  - 8 Mart'ta kadınlar özgürlükleri için sokaklara çıkmaya hazırlanırken, her birinin hikayesi direniş ve mücadele tarihi barındıran ve adalet arayışında kadının öncülüğünün ne olduğunu gösteren Cumartesi Anneleri'nden Hanım Tosun da tüm kadınları 8 Mart'ta sokaklarda olmaya çağırdı. Tosun, "Kadının başaramayacağı bir şey yok. Mücadelelerine güvenen kadınların başaramayacağı bir şey yok, başaracağız, kazanacağız" dedi.

8 Mart'ta kadınlar özgürlükleri için, sokaklarda erkek egemenliğine başkaldırmaya hazırlanırken, tüm baskı ve işkencelere rağmen adalet arayışları ile toplumun vicdanı haline gelen ve adalet arayışının sembolü olan Cumartesi Anneleri de sokaklarda olacak. Devletin gözaltında kaybetme politikası ve pratiğine çocuklarını, eşlerini kurban veren, fakat Galatasaray Meydanı'nda başlattıkları mücadele ile ömürlerine birer direniş destanı sığdıran Cumartesi Anneleri, tıpkı geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Berfo Ana ve geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Kiraz Şahin gibi son nefeslerine kadar adalet arayışından vazgeçmezken, adalet arayışını sürdürmeye devam eden diğer anneler de yol arkadaşlarının sözünü ve adalet mücadelesini sürdürmekte kararlı. 1995 yılından bu yana sürdürdüğü adalet arayışını taviz vermeden sürdüren Cumartesi Anneleri'nden Hanım Tosun, kadının direndiği takdirde her şeyi başarabileceğini ve sergiledikleri mücadele ile adalet arayışının da öncüsü olan kadınların bunu gösterdiğini söyledi.

Berfo Ana oğlunun kemiklerine kavuşamadı

Cumartesi Anneleri'nin her birisinin öyküsü aslında birer kadın direniş öyküsü aynı zamanda. Berfo Ana da bu simge isimlerden birisiydi. 1980 askeri darbesinde gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır'ın akıbeti ve katillerinin yargılanması için 33 yıl tüm baskılara rağmen mücadele yürüttü. İlerleyen yaşına rağmen Galatasaray Meydanı'nı terk etmedi, diğer annelerle birlikte mücadeleye aktif bir şekilde katıldı. "Oğlumun kemiklerini bulmadan beni gömmeyin" diyen Berfo Ana, darbeci generaller hakkında açılan 12 Eylül yargılamasına da katıldı ve oğlunun katillerinden hesap sormak istedi. Tekerlekli sandalyede de olsa adalet arayışını sürdüren ve toplumun vicdanı haline gelen ve 2 yıl önce hayata 105 yaşında veda eden Berfo Ana, adalet arayışının öncüsü kadınlardan birisi olarak adalet mücadelesinin sembolü kadınlardan birisi olarak anılmaya devam ediyor.

Kiraz Şahin çocuklarını Galatasaray Meydanı'nda büyüttü
Tıpkı Berfo Ana gibi, ömrünü 1996 yılında Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışırken gözaltında kaybedilen eşi İsmail Şahin için adalet arayarak geçiren ve geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Kiraz Şahin de adalet arayışının sembol isimlerinden olan kadınlardan. 40 yıllık ömrüne 19 yıllık bir adalet mücadelesi sığdıran ve iki çocuğunu adalet arayışlarını sürdürdüğü Galatasaray Meydanı'nda büyüten Kiraz Şahin, mücadelesini, "Eşim İsmail Şahin kaybolduğunda 20 yaşındaydım. 4 yaşındaki kızım ve 1,5 yaşındaki oğlumla Galatasaray'a sığındım, 19 yıldır eşimden bir haber almak umuduyla Galatasaray'ı kendime vatan ettim. Çocuklarım burada büyüdü, torunum buraya doğdu, ben burada yaşlandım. Devletin en tepesindeki kişiye bile ulaştım, derdimi anlattım ama sonuç alamadım; devleti yönetenlerin, savcıların, Beyoğlu Belediye Başkanlarının vicdanındaki kabuğu kıramadım. Ama vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim akıbetine ömrümü adadığım eşim İsmail Şahin'den bir haber alıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağım" diye özetliyordu.

Hanım Tosun yol arkadaşlarının direnişini sürdürüyor

Ve Hanım Tosun… Yol arkadaşları Berfo Ana'yı da Kiraz Şahin'i de Galatasaray Meydanı'ndan onlara mücadelelerini sürdürecekleri sözü ile uğurladı. 1995 yılında İstanbul'da evinin önünden polisler tarafından kaçırılarak gözaltında kaybedilen eşi Fehmi Tosun'un akıbetini sormak için yıllardır mücadelesini sürdürüyor. Tosun, bir yandan eşi için adalet mücadelesini sürdürürken bir yandan da tek başına çocuklarının hayatını devam ettirmeye çalıştı, hayatı boyunca direndi, mücadelesinden hala vazgeçmedi ve bu gün de mücadeleye başladığı günkü kararlılığıyla mücadelesini sürdürüyor. Kadınların adalet arayışının da öncüsü olduğunu ve kadının mücadelesi ile her şeyi başaracağını ifade ediyor. Tosun, "Kadının başaramayacağı bir şey yok. Kendine güvenen kadınlar, mücadelelerine güvenen kadınların başaramayacağı bir şey yok" diyor. Kadınların tarih boyunca verdiği mücadelenin anlaşılması gerektiğini ifade eden Tosun, Cumartesi Anneleri'nin de direnişini örnek gösteriyor ve "Kadınlar olarak yıllar önce fabrikalarda bedenleri ile alevlere direnen kadınların mücadelesini anlarsak, devam ettirdiğimiz mücadelemizi görür anlamlandırırsak her şeyi başaracağız. 8 Mart'ta kadınlar evlerinde değil sokaklarda olmalı" diyor, 8 Mart'ta tüm kadınları mücadeleyi yükseltmek için sokağa çağırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.