Abdulzadei, 41 yıl sonra kimliğine kavuştu - Başkale

Abdulzadei, 41 yıl sonra kimliğine kavuştu - Başkale

Van'ın Başkale İlçesi'ne bağlı Aşağı Dikmen Köyü'nde oturan ve 41 yıldır kimliksiz yaşayan İranlı 7 çocuk annesi Elmas Abdulzadeı kimliğine kavuştu.

Başkale'ye 15 kilometre uzaklıktaki Aşağı Dikmen Köyü'nde yaşayan 61 yaşındaki Abdulzadei, 41 yıl önce İran'dan kimliksiz ve pasaportsuz olarak Türkiye'ye getirilerek işitme engelli Ömer Güner ile görücü usulü evlendirildi. Fakat henüz kiminle evleneceğini bile bilmeyen Abdulzadei'nin çilesi başlamış oldu. Günlerce ağlayan Abdulzadeı daha sonra kaderine razı oldu. Evliliğinin 6'ıncı yılında İran'da İslam devrimi olunca ülkedeki vatandaşların nüfus cüzdanları da yenilendi. Ancak bu sırada Türkiye'de bulunan Abdulzadeı ise kimlik alamadı.

Yaptığı görücülü usulü evlilikten 7 çocuğu bulunan Abdulzadeı, çocuklarına da yıllarca nüfus cüzdanı çıkaramadı. 2004 yılında ise çocukları evlilik dışı olarak kaydedildi. Fakat 2005 yılında çeşitli sağlık sorunları nedeniyle doktora gitmek isteyen Abdulzadeı'nin çilesi de böylelikle başladı. Nüfus cüzdanı olmadığı için tedavi olamayan Abdulzadeı'nin çocukları da anneleri için mücadele başlattı. Gereken bütün yerlere ulaşmaya çalışan çocukları hiçbir sonuç alamadı. Kimliği olmayan ve hiç bir ülkenin vatandaşı sayılmayan Abdulzadei, kimlik çıkarıp tedavi olabilmek için yetkililerden yardım istedi.

OĞLU TEK KİŞİLİK EYLEM YAPTI

Sesini duyurmak için elinden geleni yapan oğlu Veli Güner, gezi eylemleri sırasında da tek kişilik eylem yaparak eline aldığı 'Yıllardır Türkiye'de yaşayan vatansız annem için kimlik istiyorum' pankartıyla sesini duyurmaya çalıştı. İlkokulu bitirdikten sonra maddi imkanlar nedeniyle eğitimine devam edemeyen Güner, eğitimini dışardan tamamladıktan sonra hazırlanıp üniversite sınavlarına girdi. Annesi için sağlıkçı karar veren Güner, tam burslu olarak Kıbrıs'ta bir üniversitenin sağlık bölümününü kazandı. Güner, Türkiye'den gelen her telefona 'acaba anneme birşey mu oldu' korkusuyla baktığını anlattı.

HABER ÇIKINCA YETKİLİLER HAREKETE GEÇTİ

DHA'nın yaptığı haberin ardından harekete geçen yetkililer Abdulzadeı'ye kimlik çıkarılması için çalışma başlattı. İlk olarak İran Ankara Başkonsolosluğu aileyle irtibata geçerek, sorunun çözülmesi için İran Dışişleri Bakanlığı nezdinde araştırılıp Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na haber vereceklerini söyledi. İran Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu tarafından yaklaşık 1.5 yıl boyunca yapılan yazışmaların ardından sonunda Abdulzadei'ye İran kimliği çıktı. Kimlik, bir hafta önce İstanbul konsolosluğu tarafından aileye verildi.

ARTIK TEDAVİ OLABİLECEK

Son yıllarda çeşitli sağlık sorunları bulunan fakat kimliği olmadığı için tedavi olamayan Abdulzadei, artık çok mutlu. Kimliğini alan ve artık yüzü gülen Abdulzadei duygularını şöyle dile getirdi:

"Kimliğim çıktığı için çok mutlu oldum. Yıllarca kimliğimin çıkması için özellikle çocuklarım çok mücadele etti. Bana kimlik verilmesi için yardımcı olan bütün yetkililere çok teşekkür ediyorum. Kimliğimi aldım ve artık tedavi olmak istiyorum. Bend e artık köyden dışarı çıkabileceğim çünkü artık kimliğim var."
 
Gülay KUYUCU- Murat ÇAĞLAR/BAŞKALE (Van), (DHA)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.