AB'den İran'a kritik Brüksel daveti: Nükleer anlaşmayı koruyalım

AB'den İran'a kritik Brüksel daveti: Nükleer anlaşmayı koruyalım

ABD Başkanı Donald Trump'ın İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürme emrinin gerekçeleri tartışma yaratırken, Avrupa Birliği'nden gerilimi düşürme amaçlı bir adım geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Brüksel'e davet edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürme emri vermesinin gerekçeleri Amerikan iç kamuoyu ve Amerikan müttefikleri tarafından sorgulanırken, Avrupa Birliği’nden (AB) yeni bir hamle geldi. AB, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i Brüksel’e davet etti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrel’in Zarif’le telefonda konuşarak ‘Ortadoğu’da gerilimi düşürme’ çağrısında bulunduğu ve AB’nin de taraf olduğu nükleer anlaşmayı korumak için İranlı bakanı Brüksel’e davet ettiği açıklandı.

Trump’ın selefi Barack Obama döneminde yapılan nükleer anlaşma, İran’la Batı dünyası arasındaki gerilimi azaltmak açısından tarihi önem taşıyordu. Trump yönetiminin geçtiğimiz yıl bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip Tahran’a yaptırımları yeniden devreye sokması, İran’la gerilimi yeniden tırmandırmıştı. Süleymani suikastından sonraysa, taraflar arasındaki velaket savaşının sıcak çatışmaya dönüşme ihtimali arttı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.