ABD'den yaptırımları kaldırma sinyali

ABD'den yaptırımları kaldırma sinyali

Ankara'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye rahip Brunson krizi nedeniyle uyguladıkları yaptırımları kaldırma niyetlerini açıkladı. Pompeo, kararın kısa süre içinde verileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye’ye karşı uyguladıkları yaptırımların kaldırılabileceğinin sinyalini verdi.

Bu yaptırımların bazılarının doğrudan rahip Andrew Brunson ile ilgili olduğunu söyleyen Pompeo, Brunson’ın serbest bırakılması sonrası gözden geçirileceğini açıkladı.

Ankara ziyaretinin ardından uçakta gazetecilere konuşan Pompeo, “Bu konuda kısa süre içinde bir karar vereceğiz” dedi. Pompeo, “Şimdi bu konuya geçme yönünde bir mantık söz konusu ama henüz nihai karar verilmedi ve bu konuda başkanla konuşmam gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı, Ankara’daki temaslarında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında yapılan görüşmelere ilişkin de bilgi verdi. Pompeo, “[Cumhurbaşkanı Tayyip] Erdoğan, Suudilerin Türklerin soruşturmasına katıldığını ve kendilerinin de Suudilerle bilgi paylaşacağını söyledi” dedi.

TÜRKİYE’YE HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR?

Amerikan yönetimi, Brunson krizi nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım kararı almış; Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler getirmişti.

Aynı süreçte, Rusya’dan S-300 alımı ve genel olarak ilişkilerin durumu gerekçe gösterilerek, Türkiye’ye F-35 savaş jeti teslimatı da askıya alınmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.