ABD'den Kobani açıklaması: Tek taraflı adımlar endişe kaynağı

ABD'den Kobani açıklaması: Tek taraflı adımlar endişe kaynağı

Türkiye'nin Suriye'de SDG kontrolündeki bölgeyi vurmasına ABD'den tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı 'Bu gelişmenin Washington'da büyük endişe yarattığını' vurguladı; Türkiye'yi tek taraflı adımlar atmamaya davet etti.

Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusunda kalan Kobani (Ayn el Arab) bölgesine obüs atışlarıyla vurmasına ABD’den tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, hem Türkiye hem de bölgeyi kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile temas halimde olduklarını açıklayıp itidal çağrısı yaptı.

KOORDİNASYON ÇAĞRISI

Palladino, “Kuzeybatı Suriye’ye yönelik tek taraflı askeri saldırılar, kim tarafından yapılırsa yapılsın, özellikle de orada ya da yakınlarda Amerikan personeli bulunurken, bizim için büyük endişe kaynağıdır” dedi.

Palladino, ABD ile Türkiye’nin “güvenlik endişesi yaratan konularda koordinasyon ve istişare içinde olmasının daha iyi bir yaklaşım olacağını” söyledi. Sözcü Washington’ın, Türkiye’nin sınır güvenliğine büyük önem verdiğini de ekledi.

SDG: IŞİD OPERASYONU GEÇİCİ OLARAK DURDU

ABD’nin IŞİD’le mücadelede sahadaki ortağı olan SDG dün, Türkiye’nin top atışları nedeniyle Deyrül Zor’da IŞİD’e karşı 10 Eylül’de yeniden başlattığı operasyonları askıya aldığını duyurmuştu. SDG, “uluslararası koalisyonu da Türkiye’yi bu saldırılardan caydıracak ciddi bir duruş sergilemeye” çağırmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı “Enerjimizi Fırat’ın doğusuna çevirmekte kararlıyız. Fırat’ın doğusunda Türkiye tehdit ediliyor… Oralar bizim kırmızı çizgimizdir” açıklamasının ardından Salı günkü AKP TBMM Grup Toplantısı’nda da “Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmasını da çökerteceğiz. Bu konuyla ilgili hazırlıklarımızı, planlarımızı, programlarımızı tamamladık. Hatta geçtiğimiz günlerde, terör örgütüne yönelik fiili müdahalelerimizi de başlattık. Yakında, daha kapsamlı ve etkili operasyonlarla, terör örgütünün tepesine bineceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.