ABD'den Ankara'ya S-400 mesajı: Tüm NATO endişeli

ABD'den Ankara'ya S-400 mesajı: Tüm NATO endişeli

ABD'nin NATO Büyükelçisi: Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması, NATO’nun ortak füze savunma sistemini akamete uğratabilir. Tüm ittifak endişeli. Türkiye’nin doğru kararı almasını umuyoruz.

ABD’nin NATO nezdindeki daimi temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler konusunda “tüm ittifakın endişeleri olduğunu” belirterek Ankara’nın kararını değiştirmemesi durumunda NATO’nun ortak füze savunma sisteminin akamete uğrayabileceğini söyledi.

‘BÜYÜK BİR SORUN’

Büyükelçi Hutchison, Brüksel’de bugün başlayacak ve iki gün sürecek NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde telekonferans brifingi düzenledi. Hutchison, Ankara ile Moskova arasında savunma alanında artan işbirliğini büyük sorun olarak gördüklerini belirtti.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almasını eleştiren Hutchison, “Bir Rus füze savunma sisteminin bir NATO müttefikimizin topraklarında olacak olmasından büyük bir endişe duymaktayız” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK ÇALIŞMAYI ZORLAŞTIRIR’

Türkiye’ye S-400’lerin alımı yolunda ilerlememesi çağrısı yaptıklarını, bunun NATO’nun ortak hava savunma sisteminde müşterek çalışmayı akamete uğratabileceği uyarısında bulunduklarını söyleyen Hutchison, “Rus füze savunma sistemi, müşterek çalışmamızı sekteye uğratabilir, ittifakımızın güvenlik ve istihbarat sistemlerinde sorunlara yol açabilir” dedi.

‘TARAFSIZ VEYA MÜTTEFİK BİR ÜLKEDEN ALMALILAR’

“Türkiye’nin Rus füze savunma sistemini alması, bizim Türkiye’de bulundurabileceğimiz savunma sistemlerini etkileyecektir” sözleriyle Türkiye’nin artık bir tercih yapmak durumunda olduğuna işaret eden Hutchison, şöyle devam etti:

“Bu çok rahatsızlık verici. Tüm ittifak bu konuda endişeli ve bizler Türkiye’nin doğru kararı almasını, başka bir sistem almasını umut ediyoruz. Türkiye’nin bunu iç ihtiyaç bağlamında istediğini, bağımsızlık kapsamında istediğini biliyoruz ama onlardan bunu tarafsız bir ülkeden ya da müttefik bir ülkeden temin etmesini istiyoruz.”

Ankara-Washington hattında konuşulan, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması konusunda NATO’nun bir rol üstlenip üstlenemeyeceği sorusunu da yanıtlayan Hutchison, “NATO’nun bir rol üstlenmesinin şu anda gündemde olmadığını” söylemekle yetindi. (Deutsche Welle Türkçe)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.