ABD'de tartışma: Trump Suudilere çalışıyor!

ABD'de tartışma: Trump Suudilere çalışıyor!

Amerikan basını, Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı cinayetini 'kontrol dışı unsurlar'ın üzerine atıp 'aydınlatmış gibi yapma' planını eleştirdi.

Suudi Arabistan’ın üzerindeki uluslararası baskıyı hafifletmek amacıyla ‘gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kontrol dışı unsurlar tarafından öldürüldüğünü’ ilan edip cinayeti bir şekilde ‘üstleneceği’ iddiası tartışma yarattı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın da Suudi Kralı Selman ile 20 dakikalık telefon görüşmesinden sonra ‘Kontrol dışı unsurlar’ ifadesini ilk kez dile getiren kişi olması tepki çekti.

Trump, ‘Suudi Arabistan’ın halkla ilişkilercisi’ gibi davranmakla suçlanıyor.

‘TRUMP’I PR’CI OLARAK TUTMUŞLAR’

Trump’a en sert tepkilerden birini, Demokrat Senatör Christopher Murphy gösterdi. Murphy Twitter hesabında, “Suudilerin bu işi saçma ‘kontrol dışı katiller’ teorisine götüreceğini duyuyorum. Bunu gündeme getirmek için ABD Başkanı’nı PR’cıları (halkla ilişkilercileri) olarak tutabilmeleri kesinlikle sıradışı” diye yazdı.

‘SUUDİLERLE DAHA NE KADAR İYİ GEÇİNECEK?’

Kaşıkçı’nın köşe yazarı olduğu Washington Post gazetesi de tepkili. Gazetenin yazarlarından  Ishaan Tharoor, bir dizi yetkiliyle görüşmelere dayanan yazısında ‘bir Suudi konsolosluğunun içinde yaşananların Riyad’daki üst düzey kraliyet ailelerinden onay almamış olmasına’ inanmanın zor olduğunu belirtti; Donald Trump’ın Suudilerle iyi geçinmeye daha ne kadar devam edeceğini sorguladı.

Washington Post’un ‘Suudi Arabistan’a kimin ihtiyacı var?’ başlıklı başyazısında da, “Sadece Kaşıkçı’nın öldürülmesinden hata yaptığı söylenen kişiler değil, aynı zamanda bu yasadışı operasyona ilk onayı verenler için de bazı sonuçlar olmalı” diyerek Trump’a yaptırım çağrısı yapıldı.

CNN: TRUMP ÇİFTE STANDART UYGULUYOR

CNN International ise Trump’ı çifte standartla suçladı. Kanalın internet sitesinde yayımlanan bir analizde Trump, müttefikleri veya kendisini destekleyen kişiler hakkında sık sık inkâr yöntemine başvurmakla suçlandı; başkanın Kral Selman’la bir telefon konuşması sonucu Suudi yetkililerin suçsuz olduğuna inanması eleştirildi.

‘TÜRKİYE KABUL ETMEMELİ’

Kaşıkçı’nın yakın dostu olan Azzam Tamimi New York Times’a açıklamasında, ‘cinayetin kontrol dışı unsurlar tarafından işlendiği’ teorisinin Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın inandırıcılığı açısından ‘felaket’ olacağını savundu. Kaybolmasından bir gün önce Kaşıkçı ile birlikte Londra’da öğle yemeği yediği bilinen Tamimi, “Türkler o kadar çok şey sızdırdı ki, dünyaya tam olarak ne olduğunun anlatılmasını kabul etmeleri düşünülemez” dedi.

NYT: TÜRKİYE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ ALABİLİR

New York Times ise ‘kontrol dışı unsurlar’ izahatının herkesin ‘işine geleceği’ yorumu da yaptı. Gazeteye göre böyle bir açıklama Suudi Arabistan’ın içine düştüğü siyasi krizi yatıştırabilir, Trump’a yöneltilen eleştirileri bir miktar azaltabilir. NYT Türkiye açısından ise şu yorumu yapıyor: “Ve sallantılı ekonomisi Riyad’ın sunabileceği düşük faizli kredilerle gelecek mali destekten yarar sağlayabilecek olan Türkiye’ye yardımcı olabilir.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.