ABD'de Joe Biden seçildi, İran'da dolar düştü

ABD'de Joe Biden seçildi, İran'da dolar düştü

ABD'de Donald Trump'ın seçimlerde yenilgiye uğraması sonrasında, İran'da dolar düşmeye başladı.

İran'da yaptırımların neden olduğu ekonomik baskılar nedeniyle serbest piyasada rekor seviyeye ulaşan dolar, ABD'de yapılan başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kaybedip Joe Biden’in kazanmasıyla son 5 günde yüzde 14 değer kaybetti.

Sputnik'in İran'da serbest döviz piyasasını izleyen "bonbast.com"un verilerinden aktardığına göre, serbest piyasada 1 ABD dolarının satış fiyatı, son beş günde 29 bin 100 tümenden 24 bin 900 tümene kadar düştü. Euro ise 29 bin 565 tümenden işlem görüyor.

ABD başkanlık seçimlerinin yapıldığı 3 Kasım'da dolar 29 bin 100 tümenden, euro ise 34 bin 110 tümenden işlem görüyordu.

Böylece, dövizin aylardır yükseliş trendinde olduğu İran'da Biden’in ABD'deki başkanlık yarışını kazanmasıyla, son beş günde dolar tümen karşısında yüzde 14, euro ise yüzde 13 değer kaybetti.

RUHANİ: TRUMP'IN HATALARI TELAFİ EDİLMELİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD seçimlerine ilişkin bugün yaptığı açıklamada, "Yeni yönetim Trump'ın hatalarını telafi etmeli" dedi. Ruhani, "Amerikan halkı, Trump'ın yıkıcı politikasına karşı çıktı. Bir sonraki Amerikan yönetimi, geçmişteki hataları telafi etme fırsatını değerlendirmeli" dedi. İran Cumhurbaşkanı, dünyayla ilişkilerinde kendilerinin yapıcı davrandıklarını belirtti.

ZARİF: SOMUT ADIMLAR ÖNEMLİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Amerikan halkı konuştu. Ve dünya, yeni liderlerinin, giden rejimin felaketvari hukuksuz zorbalığını terk edep çok taraflılığı, işbirliğini ve hukukun üstünlüğünü kabul edip etmeyeceğini izliyor. Somut adımlar önemlidir" dedi. 

İran-ABD ilişkileri, Trump'ın 2015 tarihli nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip yeni ekonomik yaptırımlar dayattığı 2018'den bu yana giderek artan bir gerilime sahne oluyor. Biden ise kendisinin başkan yardımcılığında müzakere edilen anlaşmaya geri dönme vaadinde bulunmuştu.

Trump yönetiminin İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ın başkenti Bağdat'ta suikastla öldürmesi de Tahran'ın tepkisini çekmişti.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.