ABD'de çağrı: İdam için stoklanan ilaçlar salgında hayat kurtaracak

ABD'de çağrı: İdam için stoklanan ilaçlar salgında hayat kurtaracak

ABD'de sağlık çalışanları ve uzmanlar, bazı eyaletlerin idam cezası için stokladığı ilaçların korona virüsüne karşı hayat kurtarmak adına kullanılması için çağrıda bulundu.

ABD’de bir dizi doktor ve uzman, idam cezasının hâlâ kaldırılmadığı eyaletlere, infaz için stokladıkları ilaçların korona salgınında hayat kurtarmak için kullanılması yönünde çağrı yaptı. Bu eyaletlere mektup yazan uzmanlar, idamlarda kullanılan sedatif (sakinleştirici) ilaçların korona virüsü tedavisinde kullanılabileceği belirterek, stokların tüm ülkeyle paylaşılmasını istedi.

Eyaletlerin ceza infaz kurumlarına gönderilen mektup yedi anestezist, eczacı ve akademisyenin imzasını taşıyor. Mektupta, eyalet hapishanelerinde stoklanan ilaçların korona virüsüyle mücadele kapsamında durumu ağır olan hastaların entübasyon ve ventilasyon süreçlerinde kullanılabileceği ifade edildi.

‘STOKLARINIZ YÜZLERCE İNSANI KURTARABİLİR’

Mektupta şu ifadeler yer aldı: “Stoklarınız ve depolarınız yüzlerce insanın hayatını kurtarabilir… Meslektaşlarınız, sevdikleriniz hatta sizler kurtulabilirsiniz.”

ABD’de, zehirli iğneyle infazın yasal olduğu 28 eyaletin 19’unda paralitik ve sedatif ilaçların kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu ilaçlar arasında, midazolam, vekuronyum bromür, roküronyum bromür ve fentanil de yer alıyor.

STOKLAR GİZLİ TUTULUYOR

Florida, Nevada ve Tennessee eyalet yetkilileri, idam cezalarında kullanmak üzere ilaçların stoklandığını bildirdi. Yalnızca Florida’da, en az 100 hastanın entübasyon işleminde kullanılabilecek 20 bin miligram rokuronyum bromür stoku olduğu aktarıldı. Uzmanlar, ilaç stoklarını gizli tutan eyaletlerin olduğunu ve bu saklanan stokların yüzlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini vurguladı.

Çağrıda bulanan atestezistlerin biri olan Emory Üniversitesi’nden Joel Zivot, ‘idam cezasına mahkum edilmiş tutukluları öldürmek için kullanılan bu ilaçların, durumu ağır olan Covid-19 hastalarının hayatını kurtaracağını’ söyledi.

‘BU İLAÇLAR İDAM CEZASI İÇİN TASARLANMADI’

İnsan hakları kuruluşu Blaire Andres of Reprieve yetkilileri ise şu ifadeleri kullandı: “Bu ilaçların hiçbiri idam için tasarlanmadı. İnsanları öldürmek için hayat kurtarmaya yönelik ilaçların stoklanması zaten kabul edilemez ancak özellikle korona virüsü krizinde bu durum halka zarar veriyor.”

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.