ABD uçuşlarında bilgisayar yasağı kalktı

ABD uçuşlarında bilgisayar yasağı kalktı

ABD'nin mart ayından bu yana Türkiye'den yapılan uçuşlarda başlattığı kabinde elektronik eşya yasağı uygulaması, bugün THY'nin Atatürk Havalimanı'ndan New York'a yaptığı tarifeli seferle kaldırıldı.

ABD’nin Atatürk Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara getirdiği kabinde elektronik cihaz yasağının kaldırılmasının ardından yolcular 102 gün sonra New York’a yapılan ilk seferde bilgisayarla uçağa bindi.

25 Mart’ta bu yana ABD ve İngiltere uçuşlarında elektronik cihazların uçak kabinine alınmasına yasak getirilmişti. ABD uçuşlarında yasağın kaldırılmasının ardından bugün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın TK-3 sefer sayılı uçağı ile saat 06.45’te New York John F. Kennedy Havalimanı’na seyahat eden yolcular dış hatlar gidiş katında önce özel güvenlik bölümünden pasaport ve adres bilgilerini kayıt ettirdi. Check-in işlemini yapan yolcular elektronik cihazlarını yanına alarak boarding için 228 nolu salona geçti. Burada özel güvenlik pasaport işlemlerini yaptı. Daha sonra yolcuların elektronik cihazları ve kabin içine aldıkları eşyaları iz dedektöründen geçirilerek uçağa bindi.

8 ÜLKE, 10 HAVALİMANINDA YASAK UYGULANDI

Güvenlik önlemleri kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’ın 8 ülkedeki 10 havalimanında ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçuşlar için yolcuların, kabin içerisine cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokma yasağı getirilmişti. Türkiye’nin yanı sıra Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Cidde, Riyad (Suudi Arabistan), Doha (Katar), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas) ve Kuveyt (Kuveyt) yasak kapsamına alınmıştı. Yasak ilk olarak 3 gün önce Abu Dabi de, ikinci olarak da Türkiye’de kaldırılmış oldu.

ATATÜRK HAVALİMANI DENETLENDİ

Dün ABD’nin Ulaştırma Güvenlik İdaresi heyeti (TSA) ve İngiltere heyetleri İstanbul Atatürk Havalimanı’nda incelemelerde bulundu.

ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi ile Avrupa Sivil Havacılık Konferansı tarafından tomografi cihazlarının 3 günlük çalışmaları kontrol etti. Olumlu raporun ardında yasak kalkmış oldu. İngiltere’ ye yapılan uçuşlarda da uygulanan elektronik cihaz yasağının perşembe günü kalkması bekleniyor.

Bu sabah New York seferi ile kalkan yasağın ardından Türk Hava Yolları ABD’nin bugün Atlanta, Boston, Chicago, Houston, Los Angels, Miami, San Francisco, Washington, şehirlerine yaptığı seferlerinde de yasak kalkmış oldu.

‘BİRAZ OLSUN RAHATLADIK’

Yolculardan Emre Tokmak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yanına dizüstü bilgisayarını aldığını, yasağın kaldırılma kararının çok isabetli olduğunu söyledi. Tokmak, yasağın kaldırıldığını sefere gelmeden önce bildiğini ifade ederek, “Hatta uçak biletini alırken bir gün sonraya mı alsam, ne olur ne olmaz diye düşündüm ama kaldırılacağı söylenince bugüne aldım” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.