ABD: Sekiz ülke İran yaptırımlarından muaf tutulacak

ABD: Sekiz ülke İran yaptırımlarından muaf tutulacak

Washington, İran konusunda 2015'teki nükleer anlaşmanın öncesine dönüyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo '2015 yılında kaldırılan tüm yaptırımların geri geleceğini' söyledi. Pompeo, sekiz ülkenin de muaf tutulacağını açıkladı.

Dünyanın gözü, ABD’nin İran’ın petrol sektörüne karşı 4 Kasım günü yürürlüğe girecek yeni yaptırımlarında.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ‘2015 yılında kaldırılan tüm yaptırımların geri geleceğini’ söylerken, sekiz ülkenin yaptırımlardan geçici olarak muaf tutulacağını açıkladı. Ancak bu ülkelerin isimlerini paylaşmadı. Pompeo, Avrupa Birliği üyesi olan 28 ülkenin muaf tutulmayacağını söylemekle yetindi. Washington’ın bu listeyi pazartesi açıklaması bekleniyor.

LİSTEDE TÜRKİYE DE OLABİLİR

Ham petrolünün büyük kısmını İran’dan alan Türkiye’nin muaf tutulanlar listesinde yer alıp almayacağı henüz net değil.

SWIFT’E DE TEHDİT

ABD Hazine Bakanılığı’ndan yapılan açıklamada ise ‘İran yaptırımları kapsamındaki kurumlara mali hizmeti kesmemesi halinde’ SWIFT’in de yaptırıma maruz kalabileceği belirtildi. SWIFT’den, İranlı kurumlarla mali ilişkilerini kesmesi istendi.

İRAN MEYDAN OKUYOR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise eşzamanlı yaptığı açıklamada, yaptırımların yeniden dayatılmasından endişe duymadıklarını söyledi. Kasımi, “Ülkenin ekonomisini yönetecek bilgi birikimi ve beceriye sahibiz” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.