ABD Ortadoğu'ya ek 1000 asker gönderiyor

ABD Ortadoğu'ya ek 1000 asker gönderiyor

İran üzerindeki baskıyı artırmaya kararlı görünen ABD, geçen ay açıkladığı 1500 ek askerin üzerine dün de Ortadoğu'ya 1000 asker daha göndereceğini açıkladı.

ABD ordusu, Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarını gerekçe göstererek Ortadoğu’ya ek 1000 asker gönderme kararı aldı. Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) vekalet eden Patrick Shanahan’ın yazılı açıklamasında, ‘asker gönderilmesi kararının İran’ın düşmanca tavrı karşısında alındığı’ belirtildi.

Shanahan “ABD İran ile çatışma peşinde değil” ifadelerini kullanırken, “Ulusal çıkarların korunması için bölgede çalışan askeri personelin güvenliğini ve sıhhatini sağlamak adına bu kararın alındığını” belirtti.

İRAN HEDEFTE

Açıklamada şu iddia da yer aldı: “İran’ın son saldırıları, İran’ın ve onlarla ilişkili güçlerin ABD’nin bölgedeki personelini ve çıkarlarını tehdit ettiğine dair aldığımız güvenilir istihbaratı doğruladı.”

Shanahan, Amerikan ordusunun durumu gözlemleyeceğini ve gerektiği halde asker sayısında değişikliklere gidileceğini söyledi. ABD askerlerinin tam olarak nerede konuşlanacağına ilişkin bilgi verilmedi.

Bu askerler, ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen ay açıklanan 1500 askere ek olarak bölgeye gönderilecek.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI’NA YENİ SUÇLAMA

Bu duyurudan kısa bir süre önce, Pentagon Japon petrol tankerinin gövdesinden sökülerek götürülen patlamamış mayına ait olduğunu iddia ettiği yeni fotoğraflar paylaştı. Fotoğraflarda, İran Devrim Muhafızları tarafından mayının söküldüğü ve onlara ait devriye botunun görüldüğü iddia ediliyor.

Washington yönetimi daha önce yayınladığı siyah-beyaz videoda aynı olayın görüldüğünü öne sürmüştü. Son fotoğraflarda, Japon Kokuka Courageous gemisinde bir delik olduğu da açıkça görülüyor.

TAHRAN KESİN BİR DİLLE REDDEDİYOR

İran, Körfez’deki tanker saldırıları konusundaki suçlamaları kesin bir dille reddediyor. Tahran, bu suçlamaların, ABD’nin baskısını artırma stratejisinin bir parçası olarak uydurma olduğunu savunuyor.

İran en son, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesine ve anlaşmanın tarafı olan Avrupa ülkelerinin gerilimi azaltma amacıyla yeterli adım atmamasını gerekçe göstererek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine anlaşma ile getirilen sınırı aşacağını açıklamıştı. (BBC Türkçe)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.