ABD ordusunda İran casusu!

ABD ordusunda İran casusu!

ABD Hava Kuvvetleri'nde 11 yıl boyu çalışan Monica Witt'e, İran için casusluk yapma suçlaması yöneltildi. Witt FBI tarafından aranıyor.

ABD, 11 yıl boyu Hava Kuvvetleri’nde çeşitli görevlerde çalışan ve en üst seviye güvenlik erişimine sahip olan Monica Witt isimli kişinin ‘İran casusu’ olduğu iddiasını konuşuyor.

ABD’de savcılığın yeni açıkladığı iddianameye göre, 2013’te saf değiştirerek İran’a giden Witt, İran lehine casusluk yapmakla suçlanıyor. Witt’in bir Amerikan ajanının kimliğini ifşa ettiği ve başka sırları da İran’a verdiği belirtiliyor.

ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) göre, Witt en son Temmuz 2013’te güneydoğu Asya’da görüldü. 1997-2008 arasında ABD Hava Kuvvetleri’nde çalışan Witt, en üst seviye güvenlik erişimine sahipti. ABD’nin karşı istihbarat faaliyetlerinde görev yapıyordu. 39 yaşındaki eski istihbaratçı, gizli karşı istihbarat faaliyetleri yürütmesi için Ortadoğu’da çeşitli görevlere gönderiliyordu.

Geçmişte Teksas’ta ikamet eden Monica Elfriede Witt, on yıldan uzun süredir hizmet ettiği ABD ordusundan 2008 yılında ayrıldı. FBI’ın daha önce Witt hakkında yayınladığı kayıp kişi ilanında hakkında Afganistan veya Tacikistan’da İngilizce öğretmeni olarak çalıştığı, izini kaybettirmeden önce bir yıldan uzun süre yurt dışında yaşadığı yer alıyordu. Witt’in İran’da bir televizyon yayınında kendisini eski bir ABD askeri olarak tanıttığı ve Müslüman olduğunu açıkladığı, birkaç yayında da ABD’yi eleştirdiği belirtiliyor. Witt hakkında yakalama kararı bulunuyor.

İddianamede, Witt’in İran için çalışmaya başladıktan sonra ‘çalışma arkadaşları hakkında ABD’ye ciddi zarar verebilecek bilgiler paylaştığı’ belirtiliyor.

Savcılık, aynı soruşturma kapsamında dört İran vatandaşına da suçlama yöneltti. Bu kişilerin Witt’in çalışma arkadaşlarının bilgisayarlarına casus yazılımlar yüklediği belirtiliyor. Söz konusu casuslukta rol oynadıkları belirtilen iki İran şirketine de ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım kararı alındı. Witt’in, bu şirketlerden New Horizon Organization’ın düzenlediği iki konferansa katıldıktan sonra İran için çalışmaya başladığı, bu şirketin de İran Ulusal Muhafızları’nın Kudüs Gücü için, katılımcılar hakkında istihbarat toplamak amacıyla çalıştığı belirtildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.