ABD Kolombiya'ya 5 bin asker mi gönderecek?

ABD Kolombiya'ya 5 bin asker mi gönderecek?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Venezuela'ya yeni yaptırımları anlatacağı basın toplantısına "Kolombiya'ya 5.000 asker (5,000 troops to Colombia)" yazılı bir not defteriyle girmesi tartışma yarattı.

ABD’nin Venezuela’da solcu hükümete meydan okuyarak geçici devlet başkanlığını ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido’ya açık destek vermesinin ardından askeri baskı kurmayı da planladığı ortaya çıktı. ABD, Venezuela’nın batı komşusu Kolombiya’ya asker gönderebilir.

Bu durum, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Venezuela’ya yeni yaptırımları aktaracağı bir basın toplantısına “Afganistan-görüşmeler olumlu. Kolombiya’ya 5.000 asker (5,000 troops to Colombia)” yazılı bir not defteriyle girmesi üzerine anlaşıldı. Bolton toplantıya girerken not defterini, gazetecilerin bu yazıyı görebileceği şekilde tutuyordu.

Bunun bilinçli bir hareket olup olmadığı bilinmezken, Amerikalı yetkililer Kolombiya’ya asker konuşlandırıp konuşlandırmayacaklarına dair soruları yanıtsız bıraktı. Ancak ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili böyle bir plan olmadığını söylese de, Beyaz Saray Başkan Donald Trump’ın “tüm seçenekler masada” açıklamasını hatırlattı.

Bolton’ın not defterinin sosyal medyada da tepki çekmesi sonrası Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo da bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Kendisine ABD’nin ülkesine asker göndereceği yönünde bir bilgi ulaşmadığını söyleyen Truijillo, yine de böyle bir ihtimale açık çek verdi. Kolombiyalı bakan, “Bolton’un elinde Kolombiya’dan söz ettiği defterdeki notun nedeni ve önemi bilinmiyor. Kolombiya ABD ile daimi biçimde ortak çıkarlar konusunda diyalog kurmayı sürdürecek ve bu dost ülkeyle ikili, yarım küresel ve küresel konularda işbirliğine devam edecek” dedi.

Öte yandan, ABD’nin Güney Kuvvetleri komutanı Tümgeneral Mark Stammer’in ‘müttefiklerle koordinasyon’ için Kolombiya’ya gideceği açıklandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.