'ABD İran'la gizlice görüştü'

'ABD İran'la gizlice görüştü'

Arap basını Trump'ın özel temsilcisi Bret McGurk ile İranlı general Kasım Süleymani’nin gündeminde yeni Irak hükümetinin olduğunu iddia etti.

ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak Kürdistanı’nın Süleymaniye kentinde gizlice görüştüğü iddia edildi.

Kuveyt’te yayınlanan Al Jarida gazetesinin İran Pasdaran Ordusu’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinden aktaran Erbil Merkezli Kürdistan 24 televizyonuna göre, McGurk ile Süleymani arasında geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen “gizli” görüşmede Irak’ta yeni kurulacak hükümet ve İran’ın Basra’daki konsolosluğuna yönelik saldırı ele alındı.

Al Jarida gazetesine bilgi veren İran Pasdaran Ordusu yetkilisi, görüşmenin McGurk’ün talebi üzerine gerçekleştiğini, ABD’lilerin Süleymani’yi, Basra’da temel hizmetler nedeniyle protesto düzenleyen göstericiler tarafından İran konsolosluğuna yapılan saldırıyla ilgilerinin olmadığına ikna ettiğini söyledi.

İranlı yetkili devamla, “ABD’liler Süleymani’den, ABD’nin Irak’taki çıkarlarına zarar gelmemesi için müttefiklerini uyarmalarını ve kontrolden çıkacak bir karmaşaya mahal vermemelerini istediler” diye konuştu.

McGurk’ün Süleymani’ye, “Yeni Irak hükümetinde iki ülke olarak anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp birlikte çalışmalıyız. Washington, Irak Başbakanlığı’na aday gösterilen isimlere soğuk bakmıyor. Tam tersine yeni simalara fırsat verilmesi gerektiği kanaati taşıyor” dediği de ifade edildi.

Süleymani’nin ise McGurk’e Pasdaran Ordusu İstihbaratı’nın eline geçen ve konsolosluklara saldırıları planlayan bir belgeyi gösterdiği ve konsolosluk binalarındaki evrakların taşındığını söylediği belirtildi.

Haber kaynağı, iki tarafın Irak’ta karşı karşıya gelmemek için, gizli çizgilerini korumada mutabık kaldığı ve Irak’ta yeni hükümetin kurulması konusunda bu çizgilerde koordine olacaklarını söyledi.

İki ülkeden şimdiye kadar söz konusu görüşmeyi doğrulayan hiçbir açıklama gelmedi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.