ABD: İdlib konusunda Rusya ile görüş birliğimiz yok

ABD: İdlib konusunda Rusya ile görüş birliğimiz yok

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İdlib konusunda Ruslarla görüş birliklerinin olmadığını açıkladı: Esad, İdlib’de kimyasal silah kullanırsa güçlü bir yanıt veririz.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Esad, İdlib’de kimyasal silah kullanırsa güçlü bir yanıt veririz” dedi. Bolton, Suriye’de başta el Kaida bağlantılı gruplar olmak üzere cihatçı muhalif grupların elindeki son vilayet olan İdlib’e askeri operasyon konusunda Rusya ile görüş birliğinde olmadıklarını da belirtti.

Suriye ordusunun hazırlık yaptığı İdlib operasyonu konusunda ABD ile Rusya arasında ortak bir görüş olup olmadığı sorulan Bolton, “Yok. Ama askeri durumdan büyük endişe duyuyoruz ve (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’a, İdlib’de başka askeri saldırganlıklar olması durumunda kimyasal veya biyolojik silah kullanılmasını beklemediğimiz konusunda açık olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bolton, böylesi bir saldırı durumunda ABD’nin nasıl cevap vereceği sorusuna ise “(Suriyeliler) bunun için (İdlib operasyonu) bir karara varmadan önce gerçekten bu konuyu uzun boylu düşünmeliler” diyerek yanıt verdi.

‘BİZİ SURİYE’DE TUTAN İRAN VE IŞİD’

ABD’nin Suriye’ye asker konuşlandırmaya veya Suriyeli Kürtlere desteğe devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya yanıt veren Bolton, Suriye’deki varlıklarının ‘amaca yönelik’ olduğunu söyledi, “Suriye’deki çıkarlarımız, IŞİD’in yok edilme sürecinin sona ermesi, sürmekte olan IŞİD terörü tehlikesiyle başa çıkmak ve İranlı milislerle düzenli güçlerin varlığı konusunda endişe duymak. Bizi Suriye’de tutan meseleler bunlar” dedi.

‘İRANLI GÜÇLER İRAN’A DÖNMELİ’

Bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’ı Suriye’den çıkmaya zorlayamayacaklarını söylediğini belirten Bolton “Kendisiyle Suriye’de nasıl bir rol oynayabilecekleri konusunu konuşacağız” dedi. “Bizim ve diğerlerinin Suriye’deki krizin çözümü adına neler üzerinde uzlaşabileceğini göreceğiz” diye devam eden Bolton, “Ancak tek ön şart, tüm İranlı güçlerin İran’a geri dönmesi” ifadesini kullandı.

‘RUSYA, SURİYE’DE SIKIŞTI’

Rusya’nın “Suriye’de sıkıştığı”nı söyleyen Bolton, Avrupa ile Suriye görüşmeleri yapılmasının nedenini de bu sıkışmışlıktan kurtulma çabası olarak yorumladı. Bolton, “Orada sıkışıp kalmak istediklerini sanmıyorum. Avrupa’daki hummalı diplomatik aktivitelerinin de örneğin Suriye’nin yeniden inşaasının maliyetini yüklenecek başka birilerini bulmak istediklerine işaret ediyor diye düşünüyorum, bunu başarabilir ya da başaramayabilirler” vurgusunda bulundu.

BRUNSON AÇIKLAMASI

Trump’ın danışmanı Bolton, Türkiye’de ev hapsinde tutulan ve “kriz gerekçesi” haline dönüştürülen ABD’li Rahip Brunson ile ilgili de konuştu. Bolton, Brunson’un serbest bırakması halinde krizin sona ereceğini ileri sürdü. Bolton “Bakın, Türk hükümeti Papaz Brunson’u serbest bırakmayarak büyük bir hata yaptı. Bu hata her geçen gün daha da büyüyor. Türkiye bir NATO müttefiki ve Batı’nın bir parçası olarak doğru şeyi yapıp Brunson’u koşulsuz serbest bırakırsa kriz anında sona erer” dedi. (Kaynak: Reuters)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.