ABD heyeti 'güvenli bölge' için Türkiye'ye geliyor

ABD heyeti 'güvenli bölge' için Türkiye'ye geliyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 5 Ağustos haftasında ABD'li bir heyetin Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy önümüzdeki günlerde ABD’li bir heyetin Türkiye’ye geleceğini ve Suriye’de güvenli bölgenin görüşüleceğini söyledi. Aksoy, “ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde (Suriye sınırında) güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız” açıklamasını yaptı.

Aksoy, ABD‘nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye ziyaretinde çeşitli toplantıların yapıldığını, güvenli bölge ve Suriye ihtilafının tüm yönlerinin ayrıntılı ele alındığını kaydetti. Türkiye’nin ABD tarafına temel beklentilerini yeniden aktardığını ifade eden Aksoy, beklentilerin ‘bölgenin derinliğinin 32 kilometre olması, bölgenin kontrolünün Türkiye’de bulunması ve PYD/YPG’nin bu bölgeden çıkarılması’ olduğunu aktardı.

ABD HEYETİ GELİYOR

Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin konuşan Aksoy, “Bu sürecin oyalamaya dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Beklentilerimizin karşılanmaması halinde, ulusal güvenliğimizi sağlamak üzere her türlü önlemi alabilecek kabiliyete ve yeteneğe sahibiz” ifadesini kullandı.

ABD heyetinin 5 Ağustos haftası Türkiye’ye geleceğini ve ABD askeri heyetiyle görüşmelerin devam edeceğini belirten Aksoy, bir gazetecinin, Suudi Arabistan’da Türk tırlarının bekletilmesiyle ilgili sorusuna ‘Suudi Arabistan’a son dönemde giden tırlarda ve konteynırlarda artan şekilde bazı problemler yaşandığını’ ve konuya ilişkin gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Aksoy, şunları kaydetti:

“Gümrükte bekleyen 300 tırın 100 tanesi yaş sebze, meyve taşıyanlar, bunlar kademeli şekilde serbest bırakıldı. Konuyu takip etmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın, ihracatçılarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz. Bir de tabii bu uygulamanın sadece Türkiye’ye yönelik olmadığı ümidini de taşıyoruz”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.