ABD göçmen çocukları süresiz gözaltında tutacak

ABD göçmen çocukları süresiz gözaltında tutacak

ABD, yasa dışı yollardan ülkeye giren göçmenleri süresiz gözaltında tutma kararı aldı. Yeni düzenleme, 60 gün içinde yürürlüğe girecek.

ABD yönetiminin açıkladığı yeni düzenlemeye göre, güney sınırından ve yasa dışı yollardan ülkeye giren aileler süresiz gözaltında tutulabilecek. Meksika, Trump yönetiminin, çocukları da kapsayacak yeni düzenlemesinin kaygı verici olduğunu açıkladı.

Meksika Dışişleri Bakanlığı, ABD’deki konsolosluklarının, yeni düzenleme uyarınca gözaltına alınacak vatandaşlarına yardım etmeyi sürdüreceğini bildirdi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de ABD yönetimini kınadı. ACLU’dan yapılan açıklamada, “Hükümet çocukları hapse atmamalı. Kesinlikle, daha fazla çocuğu daha uzun süre hapiste tutmaya da çalışmamalı” denildi. ABD’de geçen ay Guatemalalı bir anne, 21 aylık bebeğinin bir gözaltı merkezinde öldüğünü söylemişti.

60 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

ABD’de İç Güvenlik Bakanlığını vekaleten yürüten Kevin McAleenan’ın Çarşamba günü açıkladığı düzenleme 60 gün içinde yürürlüğe girecek. Düzenlemeyle ilgili olarak ABD’de davalar açılması bekleniyor.

ABD’de halen göçmen ailelerin çocukları 20 günden fazla gözaltına tutulamıyor. Amerikalı yetkililer mevcut kuralların, göçmenleri çocuklarıyla birlikte güney sınırından ülkeye girmelerini teşvik ettiğini savunuyor, bu görüşlerine gerekçe olarak çocuklarıyla ilgili kural yüzünden göçmenlik başvurularının daha hızlı sonuçlanacağını düşünmelerini gösteriyorlardı. ABD’de “Flores Uzlaşması” olarak bilinen, 1997 tarihli bir mahkeme kararı uyarınca göçmen çocuklarının gözaltı süresi kısıtlanıyordu. 2015’te alınan bir kararla da çocukların 20 günden fazla gözaltında tutulamayacağına hükmedilmişti. Trump yönetiminin açıkladığı düzenleme bu dönemin sona ereceği anlamına geliyor.

Yeni düzenlemeye göre, ABD-Meksika sınırını geçerken yakalanan aileler, göç başvuruları sonuçlanana dek aile merkezlerinde tutabilecek. ABD Başkanı Donald Trump sık sık, eski kurallar çerçevesinde “göçmenlerin yakalanmalarından sonra serbest bırakılmasından” şikâyet ediyordu. Trump yönetimi geçen yaz göçmenlerin çocuklarını ailelerinden ayırmaya; aileler göç yasalarını ihlalden yargılanmayı beklerken, çocukları da gözaltında tutmaya başlamıştı.

ABD, Meksika sınırında gözaltına alınanların sayısının Haziran ayında yüzde 28 azaldığını açıkladı. Mayıs ayında ise son 10 yılda aylık bazda görülmedik sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Daha önceki yıllarda da aşırı sıcak hava nedeniyle yaz aylarında sınırda gözaltına alınanların sayısı azalıyordu. Trump yönetimi ise sınırda gözaltına alınanların sayısındaki son düşüşü, Meksika’nın göçü önlemek için attığı adımlara bağlamıştı. (BBC Türkçe)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.