ABD Büyükelçisi'nden Türkiye'ye Afrin mesajı

ABD Büyükelçisi'nden Türkiye'ye Afrin mesajı

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Afrin'le ilgili bir soru üzerine önceliğin Rakka olması gerektiğini söyledi. Bass, "Tüm aktörlerin de DEAŞ'la mücadeleye odaklanması, öncelik Rakka'da olmalı" dedi.

ABD’nin bağımsızlığının 241’inci yıl dönümü nedeniyle Büyükelçi John Bass ve eşi Holly Holzer Bass’in ev sahipliğindeki resepsiyon verildi. Büyükelçi Bass 5 kez “adalet” vurgusu yaptı.

Resepsiyona, hükümeti temsilen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Önce Büyükelçinin konutunun bahçesinde verilen resepsiyonda önce Bass sonra İsmet Yılmaz konuştu.

‘TERÖRÜ GENİŞ ŞEKİLDE TANIMLAMAK TEHLİKELİ OLUYOR’

Bass, 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularının adalete teslim edilmesi konusunda hükümetin çabalarını desteklediklerini belirtti. “Adalet” konusunda aceleci davranmanın tehlikeli olduğunu belirten Bass, şunları söyledi:

“Kendi acı tecrübelerimiz bize şunu öğretti; adalet yolunda aceleci davranmak ve terörün aşırı şekilde tanımlanması da tehlikeli olabiliyor. Çünkü böyle durumlarda temel özgürlükler yıpranıyor, hükümetlere olan güven baltalanıyor ve adalet kavramı intikam kavramı ile karıştırılabiliyor. Mevlana’nın ‘Acı, merhametin bahçesine dönüşebilir’ öğretisi hepimizin adalet ve intikam arasındaki ince çizgiyi hatırlamasına yardımcı olabilir.”

‘ÖNCELİK RAKKA OLMALI’

Bass daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bass’a Afrin, konuşmasındaki adalet vurgusu ve MİT TIR’ları iddianamesindeki ABD Büyükelçiliğinde yer alan ve failler arasında bulunan iki kişinin Büyükelçilik ile telefon trafiğine ilişkin iddia soruldu.

Büyükelçi Bass, Afrin’e ilşkin soru üzerine Rakka’yı işaret etti. Bass, “Öncelik DEAŞ ve DEAŞ’ın son kalesi olan Rakka olmalı. Türkiye’nin kendini savunma hakkı var, farkındayız ve saygı duyuyoruz. Fakat aynı zamanda tüm aktörlerin de DEAŞ’la mücadeleye odaklanması, öncelik Rakka’da olmalı” dedi.

‘TERÖR TANIMI MUHALİFLERİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE YAPILIYOR’

Büyükelçi Bass, “adalet” vurgusunun hatırlatılması üzerine şu şekilde konuştu:

“Tabii ki darbe girişiminin sorumlularının adalet önüne çıkarılması konusunda Türkiye’nin yürüttüğü çabaları ve Türkiye’nin hakkını sonuna kadar destekliyoruz ama aynı zamanda toplum içinde kimileri terör tanımını çok geniş şekilde yapıyor. Bunu öyle yapıyor ki, bu tanım siyasi muhalifleri ve farklı perspektifleri de içine alacak şekilde yapılıyor, ki bu da farklı düşüncelerin azalmasına sebep oluyor.”

Bass bu sözlerinin ardından “11 Eylül saldırılarının ardından aynı hatanın ABD tarafından da yapıldığını” belirtti.

‘MİT TIR’LARI KONUSUNDA İLGİLİ KURUMLARLA ÇALIŞIYORUZ’

Savcılığın bilgi istediği MİT TIR’ları iddianamesindeki iddia ile ilgili soruya kısa yanıt vermeyi tercih eden Bass, gerekli açıklamayı ellerindeki belgeler ve bilgiler doğrultusunda yaptıklarını ifade etti. Bass, “Hukuki açıdan ilgili kurumlarla çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Fetullah Gülen ilgili soru üzerine, “hukuki süreci etkilememek için ayrıntıya giremeyeceğini” söyleyen ABD Büyükelçisi, sorumluların adalet önüne çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.