ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Erbil'den Kürtlere destek mesajı verdi

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Erbil'den Kürtlere destek mesajı verdi

ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence, Irak'a sürpriz ziyaretinde Kürtlere destek mesajı verdi

Hewler'de Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Neçirvan Barzani'yle görüşen Pence, "Başkan Donald Trump adına ABD ile Kürt halkı arasında bölgedeki savaşın ateşi sırasında kurduğumuz güçlü bağları yinelemek bir onurdu"dedi.

BD Başkan Yardımcısı Mike Pence sürpriz bir ziyaret için gittiği Irak’tan Kürtlere destek mesajı verdi. Pence, güvenlik gerekçesiyle önceden açıklanmayan ziyaretinde Esad Üssü’ndeki Amerikan askerlerini ziyaret ettikten sonra Hewler’e geçerek Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Neçirvan Barzani’yle görüştü. Pence’in Hewler'de, ABD’nin Suriye’den asker çekme kararı sonrasında Kürtlere destek mesajı verdiği belirtildi.

‘GÜÇLÜ BAĞLARI TEYİT ETMEYE GELDİM’

Pence, kendisini Hewler havalimanında karşılayan Barzani hakkında Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Başkan Barzani’yle Erbil’de Başkan Donald Trump adına buluşup ABD ile Kürt halkı arasında bölgedeki savaşın ateşi sırasında kurduğumuz güçlü bağları yinelemek bir onurdu” ifadelerini kullandı.

‘SDG’YE BAĞLILIĞIMIZ DEĞİŞMEDİ’

Pence, Barzani’yle görüşmesinde ‘Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekâtının ardından Kürtlerin ihanete uğradığına dair bir hissiyatı onarmasının gerekip gerekmediği’ sorusuna da şu yanıtı verdi: “Kürt bölgesinin liderliğinin, Başkan Donald Trump’ın Irak’taki müttefiklerimize ve bizimle birlikte savaşan Suriye Savunma Güçleri’ne bağlılığının değişmediği konusunda bir kafa karışıklığı yaşadığını sanmıyorum.”

Pence, Irak ziyaretinin ilk durağındaysa Bağdat’daki El Esad Hava Üssü’nü ziyaret etti. Amerikan ordusuna ait bir kargo uçağıyla üsse inen Pence, perşembe günkü Şükran Günü öncesinde ABD askerleriyle birlikte yemek yiyip fotoğraf çektirdi.

ABD Başkan Yardımcısı burada, iktidarına yönelik protestolarla karşı karşıya olan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’yle bir telefon görüşmesi yaptı. Abdülmehdi’nin Pence’in davetini reddederek ABD üssüne gitmediği, Pence’in de güvenlik gerekçesiyle Bağdat’ın merkezine gitmediği belirtilirken, telefon görüşmesinde Irak’ta ekimden beri devam eden protestolar ele alındı.

Pence sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Irak’ta son haftalarda devam eden huzursuzluk hakkında konuştuk” diyerek Irak başbakanının protestolarda şiddete başvurmaktan kaçınma sözü verdiğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.