ABD basını: Trump Suriye'den tamamen çekilmeyecek

ABD basını: Trump Suriye'den tamamen çekilmeyecek

Amerikan haber kanalı NBC News'a konuşan üst düzey bir yetkili: ABD Suriye'nin kuzeyinden çekilse bile, İran'ın nüfuzunu kırmak ve İsrail'i memnun etmek için Suriye'nin güneyindeki Tanaf'tan çekilmeyebilir.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını açıklamasının ardından tartışma sürüyor.

Amerikan haber kanalı NBC News, Trump yönetiminin Suriye’deki yaklaşık 2 bin askerinin tamamını çekmeyeceğini, ülkenin güneyindeki stratejik Tanaf bölgesinde ‘belirsiz bir süre boyunca’ asker bırakabileceğini yazdı.

Suriye-Ürdün-Irak sınırındaki Tanaf bölgesi, Tahran-Bağdat-Şam arasındaki kritik önemde bir yolun üzerinde bulunuyor. Tanaf’ta, şu an ABD ile IŞİD karşıtı koalisyona üye ülkelerin asker bulundurduğu bir üs de var. Tanaf, bugüne dek Amerikan dış politikasında ‘Suriye-İran bağlantısını sağlayan bölge’ olarak değerlendiriliyordu.

Trump’ın çekilme açıklaması İran’ın Suriye’deki nüfuzunu artıracağı gerekçesiyle İsrail’de tepki çekmişti. ABD’nin ‘Tanaf’tan çekilmeyeceği’ iddiasının da, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın İsrail, Ürdün ve Türkiye’yi ziyaretinin hemen öncesinde, bu gezide Bolton’a eşik eden bir yetkili tarafından ortaya atılması dikkat çekti. NBC’ye konuşan üst düzey yetkili, ‘Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerleri çekilse bile güneydeki bazı askerlerin şu için belli olmayan bir süre boyunca çekilmeyeceğini’ söyledi. Yetkili, Bolton’ın İsrail’deki temaslarında, ‘Tanaf’taki üste az sayıda asker bırakma yönündeki muhtemel planların ele alınacağını’ aktardı.

Bolton’ın İsrail’e ayak basar basmaz “ABD’nin Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına karşı tutumu değişmedi” ifadelerini kullanması dikkat çekmişti.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.