Abadi'den Kürtlere ültimatom: Kerkük pazarlığı yapılmayacak

Abadi'den Kürtlere ültimatom: Kerkük pazarlığı yapılmayacak

Irak'ta genel seçim sonrası hükümet kurma çalışmalarında kilit bir konumda bulunan Kürt partilere Irak Başbakanı Haydar Abadi'den ültimatom geldi. Abadi, hükümet kurabilmek için Kerkük'te taviz vermeyeceğini söyledi.

Irak’ta Kürtler 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmalarında kilit unsur haline gelirken, Başbakan Haydar Abadi’den Kerkük konusunda bir ‘ültimatom’ geldi. Abadi, lideri olduğu ittifakın merkezi parlamentoda en büyük grubu oluşturabilmek için Kürtlerle Kerkük üzerinden pazarlık yapmayacaklarını söyledi.

Baghdad News’un aktardığına göre Abadi, kendi partisinden üst düzey bir isminin ‘Kürtlerin katılımını sağlayarak hükümet kurabilmek için Kerkük konusunda taviz verilebileceğini, peşmergenin kente dönebileceğini’ söylemesi üzerine şu açıklamayı yaptı: “Parlamentodaki en büyük bloku oluşturmak için Kürtlerin katılımını sağlama karşılığında Kerkük konusunda pazarlık yapılmayacak. İttifaklar siyasi partiler arasında ortaklar olarak yapılacak, tavizlere boyun eğerek değil.” Irak başbakanının bu sözleri, kendi partisinden vekillerle bir toplantıda sarf ettiği belirtildi.

‘BARZANİ’YE DE SÖYLEDİ’

Abadi’nin ofisinden ayrıca yapılan bir açıklamada ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile 30 Temmuz’da yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi verildi. Buna göre Abadi Barzani’ye, “Kerkük dosyası üzerinden tartışılması mümkün değil” dedi.

Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen seçimleri, komünist ve laiklerle yolsuzluk karşıtı bir ittifak yapan Şii din adamı Mukteda Sadr’ın Sairun Koalisyonu kazanmıştı. Ancak partilerin koalisyon pazarlıkları henüz sonuçlanmış değil.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.