AB raporu: Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik yüzde 19.5 oranında

AB raporu: Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik yüzde 19.5 oranında

Avrupa Birliği'nin (AB) son istatistiklerine göre, Türkiye'de 20-64 yaş grubu arasında geniş tanımlı işsizlik yüzde 19.5'e yükseldi. Avrupa'da bu oranın ortalaması yüzde 12.7 olarak ölçülürken, ilk sırada yüzde 22.9 ile Yunanistan yer aldı.

Avrupa Komisyonu’nun bünyesinde yer alan Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 2020’nin korona virüsü salgını gölgesinde geçen ilk çeyreğine dair işsizlik oranlarını açıkladı. Kurumun son raporunda, Covid-19’un yarattığı yeni koşullar nedeniyle, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) klasik ‘işsizlik’ tanımının işgücü piyasasındaki mevcut durumu anlatmak için yeterli olmayacağı vurgulandı.

KORONA İŞSİZLİĞİN TANIMINI DEĞİŞTİRDİ

Raporda, korona virüsü tedbirleri nedeniyle çok sayıda kişinin çalışmaya hazır olmakla beraber iş arayacak durumda olmadığı, daha fazla çalışabilecek olmalarına rağmen bunu yapabilecek ortamı bulamadığı veya umudunu kaybettiği için iş aramaktan vazgeçtiği vurgulanarak, tüm bu durumları da kapsayan ‘geniş tanımlı işsizlik’ verilerine de ilk kez yer verildi.

‘STANDART’ ORAN YÜZDE 12.5, GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 19.5 

Buna göre, 20-64 yaş grubu arasında geniş tanımlı işsizliğin en yüksek çıktığı Avrupa ülkesi, yüzde 22.9 ile komşu Yunanistan oldu. Türkiye bu hesaplamada yüzde 19.5 ile Avrupa ülkeleri arasında altıncı sırada çıktı. Türkiye’deki standart işsizlik oranı ise raporda yüzde 12.5 olarak verildi.

TÜRKİYE’Yİ 14.8’LE FRANSA İZLİYOR

Geniş tanımlı işsizliğin Türkiye’den sonra en yüksek çıktığı ülke olan Fransa’da bu oran yüzde 14.8 olarak hesaplandı. Çek Cumhuriyeti ise bu hesaplamada yüzde 2.7 ile en iyi durumdaki ülke oldu. Raporda AB ortalamasının altında olan ülkeler şöyle sıralandı: Yunanistan, Kuzey Makedonya, İspanya, İtalya, Sırbistan, Türkiye, Fransa, Latvia, İsviçre, Kıbrıs ve Finlandiya.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.