AB: 61 milyon kadın şiddet mağduru

AB: 61 milyon kadın şiddet mağduru

Avrupa Birliği (AB) genelinde yapılan bir araştırma, kadınlara yönelik şiddetin boyutlarının oldukça arttığını gösteriyor.

28 ülkede 42 bin kadınla yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre, her üç Avrupalı kadından biri fiziki ya da cinsel şiddet mağduru. Bu da şiddet mağduru kadınların sayısının 61 milyon civarında olduğunu gösteriyor. Araştırmanın dikkat çeken bir başka yönü, bugüne kadar kadın haklarında olumlu görülen İskandinavya ülkelerinin şiddetin en yoğun yaşandığı ülkelerin başında gelmesi.. 

Kadına yönelik şiddetin boyutlarının her geçen gün arttığı belirtilen araştırmada, her dört şiddet mağduru kadından yalnızca birinin polise başvurduğu ve mağdur kadınların bir dizi psikolojik sorunlarla boğuştuğu da yer alıyor.

‘Kadına Yönelik Şiddet’ başlıklı araştırma, merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından AB üyesi 28 ülkede 42 bin kadın ile görüşülerek yapıldı.

AVRUPA'DA 60 MİLYONUN ÜZERİNDE KADIN ŞİDDET MAĞDURU

Araştırmanın sonuçları birçok şok verileri de ortaya çıkarıyor. Buna göre araştırmaya katılan her üç kadından biri 15 yaşından bu yana en az bir kez fiziki ve/ve ya cinsel şiddete maruz kaldığını beyan etti. Bu da, 500 milyonu aşkın AB içinde 18-74 yaş arası kadınlar içerisinde fiziki ve ya cinsel şiddet mağduru olan kadınların sayısının 61 milyon civarında olabileceğini gösteriyor.

Araştırmada en çarpıcı nokta ise cinsel tecavüz ile ilgili soruya verilmiş. Buna göre, her 20 kadından biri eşi ve ya bir başkası tarafından tecavüze uğradığını söylemiş.

42 bin denek üzerinden yapılan araştırmayı yürüten uzmanlar, AB genelinde 83 milyon kadının 15 yaşından bu yana en az bir kez cinsel taciz, tecavüz ve ya saldırıya maruz kaldığını tahmin ediyor.

ÇOCUKKEN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMA ORANI YÜZDE 12

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 12’si ise 15 yaşından önce de cinsel istismar mağduru olduğunu beyan etmiş. Bu beyanlardan yola çıkılarak, çocukluğunda cinsel istismar mağduru olmuş Avrupalı kadınların sayısı ise 21 milyon olarak hesaplanmış. 

Araştırmaya göre, Avrupalı her üç kadından biri ise ilişkisinde en az bir kez psikolojik baskı ve istismar mağduru olduğunu söylüyor. Yüzde 18’lik bir kesim ise tacize maruz kaldığını beyan ediyor.

İSKANDİNAVYA ÜLKELERİ EN KÖTÜLERİ

AB’de Kadına Yönelik Şiddet başlıklı araştırmaya her ülkeden bin 500 kadın katılırken, Lüksemburg’tan 908 kadınla görüşüldü. Kadınlara yönelik şiddet biçimlerinin en yoğun görüldüğü ülkeler ise şaşırtıcı bir biçimde yüzde 52 ile Danimarka, yüzde 47 ile Finlandiya ve yüzde 46 ile İsveç gibi İskandinavya ülkeleri oldu. Oysa bu ülkeler daha önceleri kadın hakları konusunda daha olumlu olarak değerlendiriliyordu.

18-39 yaş arası kadınlarda fiziki, psikolojik ve cinsel saldırı çeşitlerine maruz kalanların oranı daha yüksek olurken, işsiz kadınlar arasında bu oran kimi ülkelerde yüzde 60-70’lere kadar çıkabiliyor.

Araştırmaya göre büyük çoğunluğu aile içinde görülen şiddet, baskı ve tacize maruz kalan kadınların yalnızca dörtte birlik bir kesimi polise müracat ediyor.

ŞİDDET BİR ÇOK PSİKOLOJİK SORUNUN KAYNAĞI

AB araştırmasında kadına yönelik şiddetin beraberinde getirdiği psikolojik sorunlara da dikkat çekiliyor. Buna göre mağdur kadınların çoğunda depresyon, sürekli korku hali, panik atak, uyku bozuklukları, konsantre olamama, ilişki kurmada zorlama ve özgüven kaybı gibi birçok sorun görülüyor.

SORUNLAR ARTARKEN BİR BÜTÜN TOPLUMU DA ETKİLİYOR

FRA Genel Müdürü Morten Kjareum, araştırmanın önsözünde “(Araştırmadaki) beyanlar kadınların hayatlarında etki bırakan oldukça ileri boyutlardaki istismarın resmini çiziyor. Kadınlar sokakta, işyerinde ve en önemlisi de evlerinde güvende değiller” diye yazıyor.

Kjaerum, kadınların yaşadığı sorunların boyutlarının her geçen gün arttığını gördüklerini belirtirken, bunun tüm topluma etkileri olduğunun da altını çiziyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.