9 barodan Demirtaş açıklaması

9 barodan Demirtaş açıklaması

Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Urfa, Şırnak, Dersim ve Van baroları ortak bir açıklama yaparak AİHM'nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği 'serbest bırakılsın' kararına uyulmasını istedi.

AİHM'nin Demirtaş hakkında verdiği kararın bağlayıcı olduğu belirtilen açıklamada, AİHM kararının uygulanmasının Anayasal bir zorunluluk olduğu hatırlatıldı.

Barolar, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) imza attığı ve AİHM'in yargılama yetkisini kabul ettiğini hatırlattı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yerel mahkemenin AİHM kararını, 'kesinleşmediği'nden bahisle uygulamaması hukuka aykırıdır. Şöyle ki; Hukuk sistemimizde tutuklunun serbest bırakılmasına ilişkin kararların uygulanması için kesinleşmesi şartı hiçbir aşamada yoktur. Kişinin özgürlüğü söz konusu olduğu zaman mahkeme kararları derhal uygulanması gerekir. Uygulamada da tahliye kararı derhal uygulanır. Daha sonra itiraz mercilerine itiraz edilir.

'MAHKEMENİN ÇELİŞKİSİNİ HUKUKEN İZAH ETMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğun devamı kararının gerekçesinde, AİHM kararının kesinleşmediğini açıkça ortaya koyarken, 3 No'lu ara kararında 'kararın kesinleşip kesinleşmediğinin Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı'na sorulmasına' karar vermiştir. Bu da büyük bir çelişkidir. Bu durumu hukuken izah etmek mümkün değildir.

'YARGI KARARLARI OTORİTENİN ONAYINA BAĞLI DEĞİLDİR'

Devlet, AİHM tarafından tespit edilen ihlale son vermek ve zararları telafi etmek amacıyla, Bakanlar Komitesi'nin denetimine tabi olarak, bireysel tedbirleri almakla yükümlüdür. İnsan haklarının korunmasının asıl önemli olduğu husus devletin tüm kurumu ve kuruluşları tarafından özümsenerek yerine getirilmesi ile mümkün olacaktır. Yargı kararlarının uygulanması hiçbir otoritenin onayına bağlı değildir. Yargı kararının uygulanmasının herhangi bir otoritenin onayına bağlanması demek özgür yargı ve adaletin ortadan kalkması demektir.

'HUKUK DEVLETİ, KENDİ KURALLARINA UYMALI'

Ayrıca, ülkemizde yargıya olan güvenin artması, demokratik hukuk devleti olma niteliğinin anlamıyla yücelmesi açısından önem arz eden AİHM kararının uygulanma süreci ülkemizin hukuk devleti olma ve adil yargılama hakkı yönünden sınavı olacaktır. Hukuk Devleti öncelikle kendi koyduğu kurallara ilk kendisini bağlı sayan, bu kurallara uyan ve bu kuralları yürüten devlettir. Bağımsız yargının AİHM kararına uygun olarak hakkaniyet ile karar vermesi, AİHM kararının ruhuna uygun hareket etmesi, tutukluluğun devamına ilişkin kararının geri alınarak derhal tahliye kararı vermesi ülkemize, hukukumuza ve adalet sistemimize olan güveni artıracaktır."

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.