4 yılda 5 kez baskın düzenlenen ev Meclis gündeminde

4 yılda 5 kez baskın düzenlenen ev Meclis gündeminde

Erciş Çobandüzü Mahallesi'ndeki evlere 11 Kasım'da jandarma ve polis tarafından baskın düzenlendi. Son 4 yılda 5 kez evine baskın düzenlenen ve evleri yanan Polat ailesinin yaşadıklarını HDP'li Tayip Temel TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na taşıdı.

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Çobandüzü (Hespenek) Mahallesi’nde 11 Kasım’da Jandarma ve Özel Harekat Polisleri tarafından evlere baskın düzenlendi. Bu baskınlar sırasında Polat ailesinin yaşadığı evde, atılan gaz bombaları nedeniyle yangın çıktı.

Polat ailesinin üç yıl önce yapılan bir başka baskın nedeniyle evlerinin zarar gördüğünü belirten HDP Van Milletvekili Tayip Temel, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurarak konuyla ilgili komisyonun acil toplanmasını talep etti.

‘4 YILDA 5 KERE BASKIN DÜZENLENDİ’

Evine baskın düzenlenen mahalle sakinlerinden Mehmet Polat’ın ifadelerini komisyon başvurusunda aktaran Temel, “Yapılan ev aramasında herhangi bir şey bulunamazken gaz bombaları nedeniyle çıkan yangında ev büyük oranda zarar görmüş, bir hafta sonra yapılacak düğün için hazırlanan çeyizlik eşyalar da kullanılamaz hale gelmiştir. 4 yılda 5 kere evlerine baskın düzenlen Polat ailesinin 3 yıl önce de evlerinin yakıldığı bilgisi mevcuttur” ifadelerine yer verdi.

Komisyonun Çobandüzü Mahallesi’nde yaşanan olaylarla ilgili acil toplanmasını isteyen Temel, komisyon tarafından mahallenin yerinde incelemelerde bulunmasını da talep etti.

BASKINDA YANAN EV MECLİS GÜNDEMİNDE

Polat ailesinin evlerinin yanmasıyla sonuçlanan baskını HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sarısaç’ın soruları şu şekilde sıralandı:

– Van ilinin Erciş ilçesine bağlı Çobandüzü (Hespenek) Mahallesi’nde 11 Kasım 2018 tarihinde gece saatlerinde yapılan ev aramalarının sebebi ve amacı nedir?

– Erciş ilçesine bağlı Çobandüzü Mahallesi’nde yapılan ev aramalarının hukuki gerekçesi nedir? Ev aramaları için arama belgesi alınmış mıdır?

-Çobandüzü Mahallesi’nde ev sakinleri herhangi bir direniş göstermeden dışarı çıkmalarına rağmen evin içine gaz bombalarının atılmasının nedeni nedir? Böyle durumlarda sivil bir yurttaşın evine gaz ve el bombası atılması normal bir uygulama mıdır?

-Çobandüzü Mahallesi’nde bir evin yanmasına neden olan operasyon hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?

-Çobandüzü Mahallesi’nde bir evin yakılmasıyla sonuçlanan operasyonla ilgili Van Valiliği ne tür bir çalışma yapmayı planlamaktadır? Yurttaşların uğradığı zarar karşılanacak mıdır?

Haber: Serkan Alan - Duvar

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.