4 partiden göçmenlere 'dönüş bileti'

4 partiden göçmenlere 'dönüş bileti'

24 Haziran seçimlerine hazırlanan AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Suriyeli göçmenlerle ilgili “ülkelerine dönüşünü sağlayacağız” vaadinde ortaklaştı.

Türkiye’de koruma statüsünde 3 milyon 600 bin Suriyeli başta olmak üzere toplam 4,3 milyon göçmen yaşıyor.

Göçmenlerin 500 binden fazlası İstanbul’da yaşarken bu ili Bursa, İzmir, Konya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa izliyor.

Türkiye’nin son yılardaki önemli sorunlarından birine dönüşen göçmenler 24 Haziran seçimlerine hazırlanan siyasi partilerin beyannamelerine de girdi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti beyannamelerinde “Suriyelilerin ülkelerine dönmesini sağlamak” temel hedef olarak yer aldı.

HDP ise “Mültecilere eşit yurttaşlık hukuku kapsamında, özgür ve eşit bir toplum inşa edeceğiz” vaadinde bulundu.

Partilerin Suriyeli göçmenlerle ilgili değerlendirmeleri ve vaatleri beyannamelerde şöyle yer aldı:

AK PARTİ: TEMEL HEDEF DÖNMELERİNİ SAĞLAMAK

AK Parti beyannamesinde Suriyelilere ‘Göç’ başlığı altında 6 sayfa ayrıldı. Buradaki verilere göre, 2017 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli geçici koruma statüsü kapsamında kayıt altına alındı. Yaklaşık 600 bin kişiye ikamet izni verildi. Çalışma izni sayısı 2016 yılında 74 bine çıktı. Toplam 31 milyar dolar harcandı. Türkiye-AB Ortak Eylem Planı çerçevesinde 2016-2021 dönemleri için toplam 6 milyar Avro mali yardım kararı alındı. Beyannamenin ‘Ne yapacağız’ bölümünde, “Göç politikaları konusunda kurumsal kapasite artırılacak. Göç ve uluslararası koruma alanında hukuki ve kurumsal düzenleme eksiklikleri tamamlanacak. 2023 yılına kadar düzensiz göç olaylarının yoğun olarak yaşandığı 19 il ve 18 ilçede insan ticareti ile mücadele ile ilgili gerekli birimleri kuracağız” denildi. “Temel hak ve hürriyetler çerçevesinde, geçici koruma süreçlerinin sonucunda göçmenlerin önemli bir bölümün sağ salim olarak ülkelerine dönmesini sağlamak temel hedefimizdir” denilen beyannamede ayrıca, “nitelikli nüfus göçünden azami derecede faydalanarak, ülkemizde bulundukları süre boyunca sosyo-ekonomik hayatın içerisinde değer üretmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” ifadeleri de yer aldı.

CHP: MAĞDUR EDİLMEDEN AŞAMALI DÖNÜŞÜ SAĞLAYACAĞIZ

CHP beyannamesinde göçmenler “Dış Politika” bölümünde ele alındı. İktidarın maceracı politikaları sonucu Türkiye’nin büyük bir Suriyeli sığınmacı göçüyle karşılaştığı belirtilen bölümde,“Suriyeli sığınmacı krizi sadece yarattığı insani dramlar nedeniyle değil, ülkemize yüklediği ekonomik maliyetlerden dolayı da ciddi bir sorun haline gelmiştir” denildi. Beyannamede“Suriye’de savaşın sona erdirilmesi” başlıklı bölümde de şu çözüm önerileri yer aldı; “Suriye’de barışçı çözüm sonrasında ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyeliler arasında dileyenlerin mağdur edilmeden, aşamalı olarak, güvenli bir biçimde ülkelerine geri dönüşünü sağlayacağız. Geçici koruma altındaki Suriyelilere yapılan yardımların şeffaf ve denetlenebilir olmasına özen göstereceğiz. Yapılan yardımların Türk hukuk sistemi ve bağımsız kuruluşlarca denetlenmesini sağlayacağız. Başta çocuklar olmak üzere Suriyelilerin kayıt dışı ve kabul edilemez koşullarda çalıştırılmasının önüne geçeceğiz.”

İYİ PARTİ: VATANLARINA DÖNMELERİ İÇİN SURİYE İLE İŞ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ

İYİ Parti beyannamesinde göçmenlere “Her insan, doğduğu topraklarda mutludur” başlıklı bir bölümde yer verildi. “Yeni bir Suriye politikası uygulayacağız. Suriyeli misafirlerimizin ülkelerine geri dönmelerini sağlayacağız. 2019 yılı Ramazan’ında Suriyeli Kardeşlerimizin Misafiri Olarak Suriye’de birlikte iftar yapacağız” hedefi konulan beyannamede şu vaatlerde bulunuldu;
“Başta kaynak ülkelerde güvenlikli alanların oluşumunu sağlayacağız, bu ülkelerden göçü ve mülteci akınını önlemeye yönelik politikalar geliştireceğiz, geri kabul anlaşmalarına üçüncü ülkeleri de katarak göçe neden olan veya kolaylaştıran ülkelerin maliyete katlanmalarını sağlayacağız. Geçmiş hükümetin Suriye konusunda yanlış politikaları sonucunda ülkemize sığınan ve misafirimiz olan Suriyeli mültecilerin Suriye’de iç savaşın bitirilmesi konusunda yürüteceğimiz diplomasi ve gayretlerle ülkelerine dönmelerine yardımcı olacağız. Ülkemizdeki geçici koruma altındaki Suriyelileri ülkemizde kontrol altına alacağız. ‘Herkes kendi vatanında mutludur’ ilkesinden hareketle, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin vatanlarına dönmesi için Suriye Devleti ile işbirliği yapacağız. Türkiye vatandaşı olmayan ve kayıt dışı faaliyet gösteren her kimse carî faaliyette bulunmasını engelleyeceğiz. Türkiye’ de doğan çocukların anne ve babalarına vatandaşlık değil geçici ikamet vereceğiz. Yeni geçici koruma ve iltica taleplerini kabul etmeyeceğiz.”

MHP: SÜRATLE VATANLARINA KAVUŞTURULMASI POLİTİKASINA DEVAM

MHP’nin beyannamesinde Suriyeliler için, “Ülkemize yönelik toplu göçlerin kaynağında çözülmesi ve ülkemize kabul edilenlerin geldikleri ülkeye sınır olan alanlarda ikametlerinin sağlanması, sığınmacıların yurt içine dağılımlarının kayıt altında ve belirlenen yerlere yapılması, yeme, içme, barınma ve giyinmelerinin sağlıklı şartlarda temin edilmesi, sığınmacılardan süratlen vatanlarına kavuşturulmaları yönündeki politikalarımız aynen devam ettirilecektir” denildi.

HDP: MÜLTECİLERE ÖZGÜR EŞİT TOPLUM İNŞA EDECEĞİZ

HDP Beyannamesinde Suriyeli göçmenler için “Sığınmacılar ve mültecilere eşit ve özgür yaşam” başlıklı bölüm yer aldı. Göçmenlerin hukuki sorumluluk taşımayan “misafir” olarak tanımlanması eleştirilen beyannamede, “Geçici Koruma Rejimi uluslararası normlara uygun değildir. Mültecilere eşit yurttaşlık hukuku kapsamında, özgür ve eşit bir toplum inşa edeceğiz” denildi. Beyannamede ayrıca, “1951 Cenevre Sözleşmesi’ndeki çekinceleri kaldıracağız ve mülteci statüsünün Avrupa dışından gelenler için göç ve iltica kapsamına dâhil edilmesini sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Mültecilerin can güvenliğini sağlayacağız. Mülteci ve sığınmacılarla ilişkileri “yardım kampanyası” üzerinden değil, “hak konsepti” üzerinden kuracağız. Mülteci kamplarını ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar için her zaman denetime açık tutacağız. Mültecilere yönelik ırkçı, milliyetçi saldırılar ve nefret söylemi ile ilgili yasal düzenlemeleri yapacağız. Göçmen işçilerin yaşadığı barınma, sağlık, kayıt dışılık, eşitsizlik, iş güvencesi, sendikal örgütlenme hakkı ile ilgili sorunlarını çözeceğiz” denildi.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.