30 kişiye 2911'e muhalefetten dava

30 kişiye 2911'e muhalefetten dava

HDP’li 3 büyükşehir belediyesine kayyım atamasını protesto eden 30 kişiye 2911 sayılı kanuna muhalefetten dava açıldı.

Ankara’da 5 Eylül 2019 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere atanan kayyımlara karşı düzenlenen eyleme katılanlar hakkında dava açıldı. Ankara Basın Suçları Savcılığı tarafından aralarında HDP Ankara eski il Eşbaşkanları Zeyno Bayramoğlu ve Hüseyin Gevher ile Sosyolog Veli Saçılık’ın bulunduğu 30 kişiye 2911 sayılı “toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet” gerekçesiyle iddianame hazırlandı. 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, eyleme dair Valilikten izin alınmadığı ve kolluk güçlerinin eylemin kanunsuz olduğuna dair uyarılarda bulunduğuna yer verildi.

İddianame de polis tutanakları ve gözaltına alınanların beyanlarına yer verilerek, şöyle denildi: “Şüpheli Osman Yıldız'ın olay tarihinde eylem yapan gruba yakın mesafede elindeki cep telefonu ile görüntüleme yaptığının, diğer tüm şüphelilerin ise olay tarihinde soruşturma konusu toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak oturma eylemi yapan veya yapılan uyarılara rağmen eylemi sonlandırmayarak ve mukavemet göstererek dağılmamakta ısrar eden grubun içerisinde bulunduklarının tespit edildiği, üzerlerine atılı 2911 sayılı yasanın muhalefet suçunu işledikleri, 2911 sayılı yasanın 32/1 ve Türk Ceza Kanunu 53/1 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur.”

Kayyım protestosuna katılan 30 kişi hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması ise 15 Nisan’da.

KAYYIM PROTESTOSUNDA NE OLMUŞTU?

HDP Ankara İl Örgütü ve demokrasi güçleri HDP’li 3 büyükşehir belediyeye kayyum atanmasını protesto etmek için Sakarya Meydanı’nda bir araya gelmişti.  Eyleme izin verilmeyeceğinin belirtilmesi üzerine dağılmayan eylemcilere polis sert müdahalede bulunmuş ve çok sayıda kişiyi yerde sürükleyerek gözaltına almıştı. 

Eylemcilerin gözaltına alınması ardından sokakta bulunan tüm yurttaşları da sokaktan çıkarmaya çalışan polisler kalkanlarla ilerledi. Bu sırada eyleme gelen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Veli Saçılık, “Bakın görüyorsunuz polis devleti var artık. Bizimle eve kadar gelecekler sanırım. Bizimle yürüyorlar bakın” diyerek tepki göstermişti. Saçılık bu konuşması üzerine polisler tarafından yaka paça gözaltına alınmıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.