3 şirketin 1 trilyon dolar yarışı

3 şirketin 1 trilyon dolar yarışı

Dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi için yarış devam ediyor ve gözler Apple, Amazon, Facebook ve Google’ın kurucu şirketi Alphabet’in üzerinde.

Piyasa analistlerine göre, teknoloji şirketlerinde hisseler 2017’de olduğu gibi güçlü bir şekilde yükselmeye devam ederse, Apple’ın başını çektiği söz konusu şirketlerden bir ya daha fazlasının piyasa değeri 2018 yılının ilk çeyreğinde bir trilyon doları aşacak.

1 trilyon dolar piyasa yarışında önde giden Apple’ın piyasa değeri Salı günü 869 milyar dolara yükseldi.

Apple’ın ardından 729 milyar dolarla Alphabet ve 664 milyar dolarla Microsoft sıralanıyor.

Apple’ın 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmak için hisse fiyatında yüzde 15’lik bir artışa ihtiyacı var.

ABD yatırım dergisi Barron’s, geçen hafta kapağında Apple’ın piyasa değerinin bu yıl bir trilyon dolara ulaşacağını; ancak, şirket hisselerinin yükselişinin tepe noktasının yakın olduğunu düşünmediklerini yazdı.

Apple, geçen yıl 229 milyar dolar gelir ve yaklaşık 48 milyar dolar kâr elde etti. Bu neredeyse Microsoft ve JP Morgan’ın toplamı kadar bir gelire karşılık geliyor.

Öte yandan toplam 566 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın dördüncü en değerli şirketi konumundaki Amazon’un hisseleri geçen yıl yüzde 58 değer kazandı ve şirketin kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, yılda 34 milyar dolar artan ve net değeri 99 milyar dolara ulaşan serveti ile dünyanın en zengin adamı haline geldi.

Altı yıl önce borsada işlem gören Facebook, 520 milyar dolarlık değerleme ile beşinci sırada. Dünyanın önde gelen sosyal ağları arasında lider konumda olan Facebook hissleri de geçen yıl yüzde 56 yükseldi.

Dünyanın en büyük beş şirketinin toplam piyasa değeri 3.35 trilyon dolar. Bu rakam Birleşik Krallık ve ABD, Çin, Japonya ya da Almanya da dahil olmak üzere, birçok dünya ülkesinin gayri safi yurtiçi hasılasından fazla.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.