'3-5 Ağaç Kervanı' yollara düşüyor

'3-5 Ağaç Kervanı' yollara düşüyor

"3-5 Ağaç Kervanı" Türkiye'nin dört bir yanında HES, RES ve doğa talanına karşı mücadele yürüten haklarla dayanışmak için yine yollara çıkıyor.

İZMİR - Praksis Müzik Grup öncülüğünde ilk kez geçen yıl Türkiye'nin dört bir yanında HES, RES ve doğa talanına karşı mücadele yürüten haklarla dayanışmak için yola çıkan "3-5 Ağaç Kervanı" bu yıl 23 Ağustos'ta yola çıkıyor.

"3-5 Ağaç Kervanı"na, termik santral yapmak için 6 bin zeytin ağacın kesildiği Soma'nın Yırca Mahallesi'nde 23 Ağustos'ta startı verilerek, sırasıyla Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Dersim, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Van, Artvin, Rize, Ordu, Tokat, Sinop, Bartın, Zonguldak, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Çanakkale ve Ayvalık'ta etkinlikler yapılacak. 20 Eylül Pazar günü İzmir'de kervan sonlanacak.

Ayrıca kervan, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde 2011 yılında TSK uçakları tarafından bombalanan ve 34 kişinin katledildiği Roboski'de olacak. 15 kişiden oluşan "3-5 Kervan Ağacı" her gittikleri yerde çocuk çalışmaları, pandomim, tiyatro gösterisi ve konser düzenleyecek. Yine doğa talanına karşı yapacakları eylem ve etkinlikleri ise kent içinde müzikle halka duyuruluyor. "3-5 Ağaç Kervanı" aktivisti Serdar Türkmen, kervanının bu yılki planlarını ve mücadelelerini DİHA'ya anlattı. 

Kervan Yırca'dan yola çıkacak 

Türkmen, "3-5 Ağaç Kervanı" bu yıl devlet eliyle 6 bin zeytinin ağacının kesildiği Soma'nın Yırca Mahallesi'nde yola çıkmasının önemine dikkat çekerek, 1 ay boyunca yaklaşık 30 merkezi ziyaret edeceklerini söyledi. Gittikleri her yerde Türkiye'nin dört bir yanındaki çevre ve kent talanlarına karşı çıkanların mücadelesini aktaracaklarını dile getiren Türkmen, bu yıl büyük bir şenlikle yola çıkacaklarını belirtti. Mücadelenin simgesi haline dönüşen Yırca'dan sonraki adreslerinin Muğla ve Antalya olacağının bilgisini paylaşan Türkmen, bu yıl daha çok köylere gitmek istediklerini söyledi. 

'Suruç'ta katledilen gençlere ithaf edeceğiz'

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Roboski' de ya da 31 sosyalist gencin katledildiği Suruç'ta olacaklarını belirten Türkmen, "Çünkü bizim savunduğumuz değerlerden birisi de halkların kardeşliğidir. Bunun yanı sıra gittiğimiz her yerde her etkinlikte Suruç'ta katledilen gençlere etkinliklerimizi ithaf edeceğiz" diye konuştu. "Bu yaptığınız organizasyon ne işe yarıyor" sorusu ile sık sık karşılaştıklarını anlatan Türkmen, "Biz de diyoruz müzik aletleri doğrulttuğumuz zaman termik santralleri yapan şirketler, 'Tamam, biz yapmayacağız' demeyecekler. Oradaki halkı bilinçlendirme adına bunu yapıyoruz" diye konuştu. Halkın mücadelesi doğanın akıbetini belirleyebileceğini aktaran Türkmen, talanlara karşı halkın verdiği mücadele sonucu kazanılan örnekleri verdi. 

Bölgeler farklı olsa da HES'ler aynı 

Türkmen, "Organizasyonu maddi olarak nasıl yürütüyorsunuz" sorusu ile de sık sık karşılaştıklarını belirterek, "Bizim sponsorumuz halktır diyoruz. Çünkü gittiğimiz her kentteki halk olsun, ekoloji aktivistleri olsun maddi ve manevi desteklerini sunuyorlar. Kervan dayanışma ile yola çıkıyor. 15 kişi yola çıkıyor olabiliriz ama herkesin desteği var. Şuan etkinlikler yapıyoruz oradan aldığımız parayı kervan bütçesine ayırıyoruz" diye konuştu. Türkmen, yolculukta modern bir ulaklık görevi de yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Yırca'nın şarkısını Şırnak'a, Diyarbakır'ın özgürleşme şarkısını Sinop'a taşıyoruz. Her gittiğimiz yerde söylediğimiz bir şey var; halklar bir birine yabancılaştırılmaya çalışılıyor. Diyarbakır'daki HES şirketi ile Karadeniz'deki HES'i yapan bir birinde farklı değiller. Sinop'taki yapılmak istenen nükleer santral ile Mersin'deki yapılmak istenen nükleer santraller birbirinden farklı değildir. Hepsi kar amacı taşıyor." 

Çok fazla kervan çok fazla söz

Türkmen, bilindik popüler sanat toplulukları olmadıklarını belirterek, şunları ifade etti: "Biz yoksul sanat topluluklarıyız. Biz 30 günlük böyle bir Türkiye turunu organize edebiliyoruz. Popüler sanatçılar ve müzik grupları da bunu yapabilir. Kadın cinayetlerini, doğanın talan etmesini hepimizi ilgilendirir. Kürt sorunu, emek sömürü devam ediyor. Çok fazla kervan yapalım çok fazla sözümüz olsun. Eğer biz sanatçıysak topluma karşı sorumluluklarımız varsa çıkalım gidelim mücadelemizi büyütelim. Sesimizi yükseltelim." 

Praksis Müzik Grubu kimdir? 

Praksis Müzik Kolektifi, Merhaba Sanat Tiyatrosu ve Derme Tiyatro'nun öncülüğünde bir araya gelen sanatçılardan oluşuyor. Doğanın talanına ve buna karşı verilen toplumsal mücadeleye dikkat çekmek için sanat etkinlikleri yapıyor. Gezici sanat kumpanyası şeklinde ülkenin dört bir yanına ulaşmak için her yıl yaklaşık 30 günlük bir tura çıkıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.