25 Kasım'ın startı Diyarbakır'da verildi

25 Kasım'ın startı Diyarbakır'da verildi

Amed’deki kadın kurumları ve temsilcileri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'nün startını Şengalli kadınlarla birlikte verdi.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da bulunan kadın kurumları ve temsilcilerinin oluşturduğu Amed Kadın Platformu bileşenleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'nün kapsamında yapılacak olan etkinliklerin startını IŞİD çetelerinin saldırılarından dolayı göç etmek zorunda kalıp Amed'e gelen Şengalli kadınlarla yaptıkları ortak basın açıklamasıyla verdi.

Şengallilerin kaldığı Yenişehir Fidanlık Alanı'nda bir araya gelen aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DÖKH aktivistleri ve kadın kurumu çalışanlarının bulunduğu kadınlar, "Azadiya jinê azadiya Şengalê'ye de çeteyên DAİŞ'ê hesab bidin" pankartı taşıdı. 

Alanın girişinde kortej oluşturan kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwadana YPJ" ve "Bijî berxwadana Şengalê" sloganlarıyla açıklamanın yapılacağı alana kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

‘EN BÜYÜK CEVAP ROJAVA’DAN'

25 Kasım'a ilişkin hazırlanan çağrı deklarasyonunu Ceren Kadın Merkezi çalışanı Şükran Mızrak okudu. Mızrak, "Mirabellerden Sakinelere, Rojava'da Arîn'iz, sınır tanımayan Kader'iz" diyerek, kadının örgütlü mücadelesi, direnişi ve kazanımlarına tahammül edemeyen ataerkil kapitalist sistem ve en yetkin temsilcisi AKP iktidarının kadınları yıldırmaya çalıştığını ifade etti. 

Erkek egemen anlayışının kendilerini hapsettiği bu yaşamı kabul etmediklerini söyleyen Mızrak, "Bugün kadına karşı şiddetin geldiği aşama, kadın kimliğine dönük saldırılar mücadelemizi büyütme gerekçemizdir. Biliyoruz ki erkek egemen iktidarcı zihniyetin ürünü olan şiddet, ideolojik bir eylemdir, sistemseldir, bireysel değildir. Bu saldırılara karşı en büyük cevap Rojava'dan gelmektedir. Kadının örgütlü gücünden korkan egemenlerin her türlü gericiliği ve insanlık değerlerine karşı yaptığı saldırılar karşısında Kürdistan'da Filistin'e, Arjantin'den Hindistan'a direnen özgürlük mücadelesi veren kadınlar, bugün Rojava'dan yükselen kadın devrimiyle selamlanıyor" diye konuştu. 

Mızrak, bu yıl 25 Kasım'ı Arîn Mîrkan, Reyhan Cabbari ve Kader Ortakaya şahsında tüm direnişçi kadınlara atfettiklerini belirterek, kadına yönelik saldırılar karşısında aynı ruhla mücadele edeceklerini dile getirdi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da kadınların şiddete karşı Şengal ve Kobanê'de direnişin sembolü olduğuna işaret ederek, DAİŞ çetelerinin saldırılarının kadınların tarihi direnişiyle boşa çıkartıldığını ifade etti. Kışanak, "Şengal olmadan Kürdistan güzel değildir. Şengal de, Kobanê de özgürleşecektir. Bu özgürlük mücadelesinin en temel dayanağını da kadınlar oluşturacaktır" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.