- 20 derecede hayatın yükünü taşıyorlar

- 20 derecede hayatın yükünü taşıyorlar

Yüksekova'da işsizlik nedeniyle sayıları gün geçtikçe artan bisikletli yük taşıyıcıları, dondurucu soğuğa aldırmadan şehir merkezinde bekliyorlar.

İşsiz sayısının her geçen gün arttığı Yüksekova'da yaşayan birçok aile, üç tekerlekli bisikletleri ile geçimlerini sağlama gayreti içerisinde. İlçeyi etkisi altına alan çetin kış şartlarına rağmen gün boyunca kentin sokaklarında bekleyiş halinde olan bisikletli yük taşıyıcıları, zaman zaman zor anlar yaşıyor.

'İŞSİZLİK NEDENİYLE BU İŞİ YAPMAYA BAŞLADIM'

Birçoğu 20 yıldan fazladır bu işi yaparak ailesini geçindiriyor. Dağlıca bölgesindeki köyleri boşaltıldıktan sonra elde avuçta ne varsa satıp ancak Yüksekova'da arsa alıp ev yapabildiklerini belirten yük taşıyıcılarından 45 yaşındaki Zübeyt Çölgeçen, "Aile olarak şehre geldikten sonra işsizliğin içerisinde bulduk kendimizi. Babam vefat etti, annem felçli durumda. Ağabeylerimin evleri ayrı. Felçli annem bir ağabeyimin evinde kalıyor. Ben ise tek başıma bir evde kalıyorum. Bir süre çobanlık yaptım, işçilik yaptım. En son işsizlik nedeniyle bu bisikleti alarak bu işi yapmaya başladım" dedi.

bisiklet2.jpg

Yeni çıkan akülü arabalar nedeniyle işlerinin azaldığını belirten Çölgeçen, "İşler geçen yıldan beri çok azaldı. Akülü araç alanlar daha rahat çalışabiliyorlar. 7-10 bin lira arası değişiyor fiyatları. Ben alamadım imkanım el vermediği için. O yüzden bu soğukta buzlu yollarda zor şartlarda da olsa ekmek parası için bu bisikletle çalışıyorum. Mecbur olmasam bu soğukta bu rezalete katlanmazdım" dedi. 

'İŞ OLANAKLARI OLSA KİMSE HAMALLIK YAPMAZ'

İşsizlik ve imkansızlıklar nedeniyle bu yaşına kadar evlenemediğini belirten Çölgeçen, "Yakın mesafeye 5 TL, daha uzak mesafeler için ise 10 ile 15 TL arasında ücret alıyoruz. Günlük bazen 10 bazen 20 lira, bazen de hiç bişey almadan eve dönüyoruz. İş olanakları olsa kimse hamallık yapmak istemez" dedi. 

İsmini vermek istemeyen bir yük taşıyıcısı ise 30 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "30 yıldır ailemi bu işle geçindiriyorum. Çocuklarımı bu işle büyüttüm. Başka çaremiz olmadığı içi bu işi yapıyoruz yoksa kim bu soğukta burada bekler ki?" dedi. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.