17 Kasım gösterisinde çatışma çıktı

17 Kasım gösterisinde çatışma çıktı

Yunanistan’da cunta rejiminin devrilmesini sağlayan 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 45’inci yıl dönümünde eylemler düzenlendi. Atina'da 10 bin kişinin katıldığı eylemden sonra çıkan çatışmada sekiz gösterici gözaltına alındı.

Yunanistan’da, cunta rejiminin devrilmesine neden olan 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 45’inci yıl dönümünde düzenlenen eylemlerde çatışma çıktı. Başkent Atina’da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte polisle çatışan protestoculardan sekizi gözaltına alındı.

Sendikalar, dernekler, sol gruplar ve siyasi parti mensuplarından olaşan yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kent merkezindeki eylemde 5 binden fazla polis görev yaptı. Atina merkezde birçok cadde de trafiğe kapatıldı. Göstericiler, 17 Kasım Öğrenci Direnişi’nin sembolü olarak kabul edilen Atina Teknik Üniversitesi’nden Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Atina Büyükelçiliğine yürüdü.

Yürüyüşte 1973’teki gecede öğrencilerin taşıdığı ve kana bulanan Yunanistan bayrağı taşındı. Emperyalizm karşıtı sloganların atıldığı gösteride bir grup tarafından Amerikan bayrağı da yakıldı. Yürüyüş ABD Büyükelçiliği önünde sona erdi.

Ancak yürüyüş sonrasında Atina Teknik Üniversitesi çevresinde bulunan anarşist gruplar ile polis arasında arbede yaşandı. Çöp tenekeleri ve lastiklerle barikat kuran eylemciler polise molotof kokteyli ve taşla saldırdı. Polis grupları dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Saatlerce devam eden olaylarda 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

17 KASIM ÖĞRENCİ DİRENİŞİ

Yunanistan’da her yıl anma etkinlikleri düzenlenen 17 Kasım Öğrenci Direnişi, 1967 yılında askeri darbeyle yönetime el koyan cuntaya karşı verilen halk mücadelesinin sembolü olarak kabul ediliyor. Cuntaya karşı çıkan öğrenciler, 14 Kasım 1973’te Atina Teknik Üniversitesi’ni işgal etti. Bu işgal hızla ülkenin diğer bölgelerindeki üniversitelere yayıldı. Direniş kısa süre içinde cunta karşıtı halk hareketine dönüştü. (Kaynak: Euronews)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.